“Трагом великих мајстора хармонике”, концерт народне музике и вече сећања на музичке великане

Очување традиционалне народне музике, поготово у срединама које су расадник великих мајстора хармонике и композитора, као што су темнићки крај и Шумадија, главни је задатак свих који оних који живе на овим просторима и зато је концерт “Трагом великих мајстора хармонике” једна од манифестација које ће у наредном периоду бити организоване у циљу сећања на позната имена из света музике попут Драга Матића Жилића, Милета Болића, Драгана Матејића, Радојке Живковић, Токе Ћирковића.

Иницијатор концерта Жељко Дамњановић, који ће са својим квинтетом изводити кола и песме познатих темнићких и шумдијских композитора у Великој сали Општинске библиотеке Варварин, у понедељак 27. деембра, са почетком од 18 сати, најављује да ће тога дана бити презентована права стара народна музика, конкретно музика везана за најзаступљенији инструмент у Србији, хармонику а све у циљу очувања српског народног мелоса.

“Наше Троморавље један је расадник хармоникаша, једно плодно тло где на подручју у кругу од 20км имамо плејаду врхунских хармоникаша и хармоникашица. Ту бих издвојио покојну Радојку Живковић, са моје стране Мораве покојни Драги Матић Жилић који је трострука хармоника Сокобање, јединствен случај, преко Мораве у Ћићевцу имамо три освајача прве хармонике у Сокобањи, Синиша Матејић, Драгослав Дракче Поповић и Љуба Радосављевић, са моје стране Мораве, на западној страни, покоји Јован Тока Ћирковић који је такође оставио печат на нашу народну музику, наша народна кола и народни израз”, наводи Жељко Дамњановић.

Он наглашава да су тема овог концерта стари мајстори хармонике, тако да ће Квинтет Жељка Дамњановића покушати да дочара хармоникашки израз типичан за овај крај и јединствен у Србији, “богат орнаментиком, богат мелизмима и велики је изазов интерпретирати такве композиције”.

Публика у Великој сали Општинске библиотеке Варварин имаће тим поводом прилику да у једно и по часовном програму ужива у композицијама великих мајстора хармонике, али и у правим народним песмама у извођењу Радише Урошевића.

“На репертоару биће незаобилазни, јединствени наш Љубиша Павковић, свираћемо и његове композиције, свираћемо и музику са истока Србије и румунску музику која је пребогата, свираћемо и јужни мелос македонску музику и музику са југа Србије, а свираћемо и светске композиције, али нека то буде изненађење. На концерту биће заступљене и песме севдаха, гост концерта је наш истакнути уметник Радиша Урошевић који ће певати старе народне песме, а које су посвећене композиторима који, нажалост, више нису живи, а то су Миле Болић из Варварина, који је компоновао песму “Скелеџијо на Морави” и она је остала трајни запис за вјек и вјекова у Радио Београду, покојни Новица Неговановић и покојни Тозовац”, најављује Жељко Дамњановић.

Организатор концерта “Трагом великих мајстора хармонике” је Општинска библиотека Варварин, под покровитељством Општине Варварин. Концерт ће бити одржан 27. децембра, са почетком од 18 часова, а за све љубитеље традиционалног народног мелоса улаз је слободан.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x