Светосавска награда уручена књижевнику и културном посленику Љубиши Бати Ђидићу

У Крушевачком позоришту одржана је традиционална Светосавска академија на којој је уручена Светосавска награда књижевнику и културном посленику Љубиши Бати Ђидићу. Организатори манифестације су Епархија крушевачка, Крушевачко позориште и Културни центар Крушевац.

У име Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина др Давида Перовића, обратио се и благословио свечани скуп секретар Епархије протојереј ставрофор Драги Вешковац. Он је подсетио на животопис првог старешине самосталне Српске православнецркве, просветитеља, књижевника, законодавца, неимара манастира и цркава, покретача уметничког и просветног стваралаштва…

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић је истакла да Град, заједно са Крушевачком епархијом, обележава Савиндан у духу саборности, љубави и мира.

“Свети Сава је оплеменио душу Србије врлинама изворног хришћанства са истока, које је он проповедао на разумљив начин, створивши посебан вид православља – наше светосавље. Лепота и непролазност његовог дела и данас је, не само део наше традиције, него темељна национална и духовна одредница српског народа”, казала је челница локалне самоуправе.

Беседу о Светом Сави произнео је протојереј ставрофор Ђорђе Марјановић, архијерејски намесник темнићки, а централни део Академије био је посвећен додели Светосавске награде, на чији историјат је подсетила директорка Културног центра и председница Савета за доделу овог признања Виолета Капларевић.

“Светосавска награда установљена је 2005. године и додељује се за највећа достигнућа у области уметности, културе, просвете и науке за Град Крушевац, у циљу истицања и вредновања стваралаштва и њиховог доприноса као трајни облик признања. Љубиша Бата Ђидић је песник, прозаист, есејист, путописац, дечји писац, антологичар…, чија је књижевност заступљена у бројним домаћим и страним антологијама. Ђидићев литерарни опус је превођен на бројне стране језике. Добитник је разних награда и признања, носилац Ордена са златним венцем, Вукове награде, Златне значке КПЗ Србије, Змајеве награде, Златног прстена деспота Стефана Лазаревића, Октобарске награде града Крушевца… Члан је Удружења књижевника Србије и дугогодишњи директор и главни уредник “Багдале”.Светосавска награда је још једно у низу признања којим се Ђидић овенчао, заузимаће посебно место у његовој биографији. Да је награда отишла у руке правог Светосавца говори и чињеница да ће се, како је сам изјавио захваливши се уједно и на урученом признању, одрећи новчаног дела у корист обнове чесме Јелене Балшић”, образложила је директорка КЦК.

Светосавску награду (Повеља и новчани износ) је добитнику Љубиши Бати Ђидићу, књижевнику и завичајном ствараоцу, уручила градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

У програму Светосавске академије су учествовали глумци Крушевачког позоришта, Катарина Божић и ансамбл “Бели анђео” из Београда и други уметници који су допринели да и овогодишња манифестација буде организована на високом нивоу, у част српског принца по рођењу – Растка Немањића, а монаха, великог ствараоца и умемељивача СПЦ по опредељењу и делу – Светог Саве.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x