Трстеник добија најсавременију комуналну инфраструктуру

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић потписао је данас у Трстенику посебан уговор за реализацију изградње система за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у овој општини.

Уговор је потписан са председницом Општине Трстеник Миленом Турк,  директорком ЈКСП “Комстан” Трстеник Слађаном Алексић и директором председништва Немачке развојне банке KfW у Србији Рудигером Хартманом.

Момировић је том приликом напоменуо да у оквиру дугогодишње сарадње са Немачком развојном банком KfW спроводимо пројекте у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом у вредности од 274 милиона евра.

Он је навео да је за еколошку инфраструктуру у Трстенику, поред 3,7 милиона евра инвестиционих улагања у изградњу 18 километара водоводне мреже и пешачког моста са магистралним цевоводом, због потреба у области унапређења система отпадних вода, опредељено још 11,5 милиона евра.

Према његовим речима, постојећи канализациони систем у Трстенику нема пречистач отпадних  вода, тако да се целокупна количина сакупљених отпадних вода испушта без пречишћавања у Западну Мораву, што је пракса коју морамо радикално да променимо.

Изградњом централног простројења за пречишћавање отпадних вода у Трстенику, капацитета 18.000 еквивалент становника, инвестиционе вредности осам милиона евра, обезбедиће се пречишћавање отпадних вода за урбану зону Трстеника и градско насеље Грабовац, где живи приближно 14.000 становника.

Поред постројења за пречишћавање, важна инвестициона компонента пројекта укључује реконструкцију и проширење 20 километара колекторског и канализационог система инвестиционе вредности 3,5 милиона евра у циљу смањења инфилтрације атмосферских и подземних вода, као и у циљу повећања капацитета и проходности постојећег канализационог система у граду.

Реконструкција постојећег канализационог система је један од кључних услова за ефикасан рад будућег постројења за пречишћавање отпадних вода.

Момировић је, непосредно пре потписивања уговора у Трстенику, одржао састанак са председником компаније “Бехтел”, која спроводи радове на изградњи Моравског коридора.

Он је том приликом добио јасно уверавање да ће до краја ове године бити завршен први део ауто-пута до Макрешана, а врло брзо ће се радови окончати и до Кошева, што би потврдило ефикасну сарадњу када говоримо о динамици извођења радова.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x