Одлагање отпада на санитаран и еколошки прихватљив начин

На градској депонији у насељу Осаоница завршена је друга фаза пројекта санације и рекултивације и сада се отпад одлаже на санитаран и еколошки прихватљив начин. Председница општине Трстеник Милена Турк подсећа да је у првој фази постављено постројење за третман отпадних вода, а за прву фазу донацију је обезбедилла Швајцарска у износу од 150 хиљада франака.

“Овај систем је аутономан и користиће депонијски гас. Радови имају вредност од 65 милиона динара, а финансирало их је Министарство за заштиту животне средине, док ће санитарна касета бити на располагању до изградње Регионалне депоније у Краљеву”, наводи председница Турк и истиче да локална самоуправа до тог времена припрема пројектну документацију како би се разврстао отпад да би се добило трансфер двориште, а како би се прилагодили Регионалној депонији.

ЈКСП “Комстан “редовно и према распореду по насељеним местима и у граду празни контејнере. Радиће се исто тако на уклањању дивљих депонија, локације ће бити очишћене и на њима ће бити постављен видео надзор.

“Пројекат санације и рекултивације на градској депонији спроводиће се у више фаза, прва фаза подразумева ново постројење за истресање отпада и постављање постројења за пречишћавање отпадних вода и депонијског гаса модуларног типа. У другој фази се затворило 65 одсто постојећег депонијског простора, а кроз савремен начин пречишћавања и процене воде, успело се да од прљаве воде добијемо на овој локацији техничку воду. Ради се исто тако и на пројекту за постројење отпадних вода у насељеном месту Богдање и на радовима на канализационој мрежи, у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине”, наводи Владан Алексић, шеф механизације у ЈКСП “Комстан” у Трстенику.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x