У Кукљину представљен пројекат Удружења грађана “Српски витез”: “Породични занати да се на селу живи и ради”

Удружење грађана “Српски витез” из Кукљина у сеоском Дому културе организовало је промоцију пројекта “Породични занати да се на селу живи и ради”. Овај оригинални пројекат је подржало Министарство за бригу о породици и демографију, а учествовала партнерска удружења “Кукљинско прело” из истоименог села, “Гинека” из Трстеника и “Медијатори Крушевца”.

Присутнима у Кукљину се обратио државни секретар Министарства за бригу о породици и демографију Радош Пејовић и у свом говору нагласио да се Министарство труди да води бригу о породици и повећању наталитета кроз разне мере, од финансијске до стратешке подршке.

“Град Крушевац је ове године добио Специјалну Повељу за допринос у развоју демографске слике Србије на “Данима породице” у Перлезу и зато заслужује изузетну  пажњу. Министарство је издвојило више од 200 милиона динара за реализацију пројеката који се баве демографским питањима, заштитом деце и породице и пронаталитетном  политиком која ставља породицу на право место које заслужује. Циљ пројекта “Породични занати да се на селу живи и ради” је да  се младе занатлије, који живе на селу, подстакну да покрену или прошире производњу”, истакао је Пејовић.

Петар Миладиновић, координатор пројекта  и представник Удружења грађана “Српски витез” из Кукљина, захвалио се ресорном министарству за велику подршку.

“Министарство је издвојило финансијска средства у износу од 1,8 милиона динара. Ово је премијерно приказивање само једног дела серијала о занатима: калемарство, винарство, кројачки, каменорезачки и столарски занат. Кроз пет полусатних емисија биће приказан живот 50 занатских породица на селу, са свим проблемима и предностима”, казао је аутор пројекта.

Публика је уживала и у културно – уметничком програму, у приказу старих заната и традиционалних јела и обичаја које је представило “Кукљинско прело”. Организацију су помогли Месна заједница Кукљин и Културни центар Крушевац.

Поред мештана, на овој манифестацији присуствовала је председница Привременог органа Града Крушевца Јасмина палуровић и представници јавног и културног живота Крушевца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x