Спектакуларно сходно јубилеју

Годинама уназад, средином фебруара, пробирљиву трстеничку публику у препуној, велелепној сали Дома културе, а и шире, посредством камера Телевизије Трстеник, својим годишњим концертима, уприличеним поводом Сретења Господњег и Дана Државности Србије, одушевљавају многобројни чланови Друштва за неговање традиционалне песме, игре и обичаја Срба “Традиција” Трстеник.

“Ове године било је више разлога да се потрудимо да наш традиционални годишњи концерт, овога пута и јубиларни, припремимо и боље и садржајније. Иза нас је још једна година у низу од 20 година рада дечије фолклорне групе и 10 година регистрације друштва “Традиција”, испуњена многобројним концертима, наступима, хуманитарним активностима, гостовањима и учешћима на културним манифестацијама и фестивалима фолклора у земљи и иностранству”, каже председник овог друштва Драган Марковић.

“Наш рад је признат и поштован, не само од општинских институција – доделом највише годишње награде општине Трстеник у области аматерског културног стваралаштва, већ и од стране многобројних поштовалаца народне традиције који су пратили сваки наш јавни наступ, како у граду и околини, тако и на најзначајнијим фестивалима фолклора. Такође, наш рад је признат и од средстава јавног информисања који су са великом пажњом пратили све што смо лепо урадили и посредством медија и друштвених мрежа светом преносили”, са великим задовољством и радошћу прича Марковић.

Чланови друштва “Традиција” су понос свога града, одлични ђаци и студенти, добри радници, културни, одговорни и дисциплиновани на сваком месту и у свакој прилици са великим поносом презентирају свој град, свој народ и традиционално наслеђе својих предака, трудећи се да од заборава отргну и исто пренесу на своје млађе другаре, генерације које долазе.

“Годинама, са руком у руци и руком под руку, удружени са својим другарима из КУД-а “ГРОЗД” из Александровца и КУД-а “Радојкино коло” из Глободера, трудимо се да сваки наш наступ буде прича за себе и мислим да у томе успевамо. А када нам у гостима дођу и пријатељи које волимо, онда је наш успех још већи и понос. Са члановима КУД-а “Негорци” и КУД-а “Браћа Толеви” из Ђевђелије годинама сарађујемо и увек су добродошли, а ове године програм су нам употпунили и на виши ниво подигли и чланови тамбурашког оркестра “Банат” из Деске у Мађарској, са изванредним вокалом великих могућности, Естер Вујчин”, истиче Драган Марковић.

Овај концерт био је довољан разлог  да љубитељи фолклора у Трстенику траже карту више, а интересовање за јубиларни концерт под називом “Године радошћу испуњене” међу Трстеничанима било је огромно. Више стотина људи стрпљиво је чекало у ред да купи карту и уђе у салу и у двочасовном програму види и чује песме и игре из више етнолошких области Србије у изузетно надахнутом извођењу преко две стотине чланова Традиције и њихових гостију.

“Традиција ће и даље радити на очувању своје традиције и културе и подизати ниво културолошких и социолошких вредности својих чланова. Са истим жаром ће наступати на позорницама, како највећих светских конгресних сала, тако и најмањих руралних средина. Одржаваће сарадњу са старим пријатељима и успостављати са новим, све у циљу популаризације народа коме припадамо”, рекао нам је на крају председник друштва “Традиција” у Трстенику Драган Марковић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x