У Стопањи одржана радионица “Унапређење безбедности жена у Србији”

Удружење “Женска иницијатива” у Трстенику и Удружење грађана “Снага пријатељства Амити” из Београда организовали су радионицу у Стопањи на тему “Шта су све акти дискриминације и насиља над старијим женама, значај тражења заштите, доступни актери и мере за заштиту жена изложених насиљу старијих од 75 година”.

Тема је намењена углавном женама на сеоском подручју, а према подацима надлежних служби свака десета особа у Србији старија од 75 година је изложена насиљу. Геронто – домаћица Живка Младеновић из Трстеника каже да је улога геронто – домаћица у овом случају велика, јер оне то на терену виде, препознају и одмах алармирају надлежнима да овакве особе узму у заштиту.

Трибина је организована са циљем да би се старије особе, а нарочито жене охрабриле да пријаве надлежним службама занемаривање и све облике финансијског и физичког насиља. Једна од старијих особа која користи услуге геронто – домаћица, Живана Здравић из Медвеђе код Трстеника каже да јој геронто помоћ много значи јер је довољно да са њима корисници ових услуга попричају, да попију кафу и да се друже, да им се помогне шта треба.

“Наше удружење “Женска иницијатива” има у свему овоме велику улогу, дали смо акценат женама на селу, покуцали смо на врата онима којима је наша помоћ потребна, па смо пружили нашу руку и најстаријој популацији. Радионица у Стопањи реализована је у оквиру пројекта “Унапређење безбедности жена у Србији” који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и уз помоћ Норвешке амбасаде у Београду”, истиче Весна Вељовић Милосављевић из трстеничког Удружења “Женска иницијатива”.

Мр Надежда Сатарић из Удружења “Снага пријатељства Амити” из Београда објашњава да “оно што старије женске особе најмање желе јесте да буду на терет другоме, а ако им је лошије здравље велике су шансе да ће оне пасти млађима на терет”.

“Зато је много боље да оне буду здраве физички и психички и да буду активне, да живе достојанствено без икакве пресије”, закључила је мр Нада Сатарић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x