Удружење занатлија Бачине прославило еснафску славу, Светог Атанасија Великог

Сечењем славског колача у цркви Светог Преображења Господњег у Бачини, Удружење занатлија прославило је еснафску славу, празник посвећен заштитнику занатлија, трговаца, посластичара и пекара, Светом Атанасију Великом.

Овогодишњи колачар Драган Јевтић колач је предао Слободану Антићу, а дугогодишњи председник Удружења занатлија Миливоје Николић истиче да је својевремено ово удружење бројало и до 80 чланова, малих привредника.

“Било је доста занатлија у то време, петнаестак ковача, колара, поткивача, шнајдера, свих заната је било, близу сто занатлија је било у селу. Како која година, тај број се смањивао, али углавном на територији општине Варварин, где гравитира 21 месна заједница, само наше село слави овај дан, Светог Атанасиј. Ми ту традицију чувамо годинама и не одустајемо, ево и све више младих људи се организује”, каже Миливоје Николић.

Традиција прослављања еснафске славе у Бачини дуга је девет деценија и овај празник се прославља свечано од 1930. година прошлог века, а оно што охрабрује то је и чињеница да и млађе генерације локалних предузетника негују ову традицију, наглашава актуелни председник Удружења Драган Мишковић.

“Сви се труде да буду добре занатлије, да учествују са нама овде у овом лепом и свечаном чину, тако да се трудимо да одржавамо ово што у Бачини траје већ скоро 100 година, да се ова традиција не угаси и да траје још много година, а имамо и доста нових и младих чланова”, истиче Мишковић.

На младима свет остаје, али у овом селу постоји и берберска радња са искуством дугим пуних седам деценија коју успешно води Драгиша Гиша Благојевић.

“Почео сам да радим од 1950. године, изучио сам берберски занат и радим и дан данас и имам по коју муштерију, сваког дана по две до три муштерије. С обзиром да сам у деветој деценији живота, радим више из хобија и ради друштва, радим пуних 70 година и један сам од можда најстаријих бербера у Расинском округу”, рекао нам је Гиша Благојевић.

Након сечења славског колача занатлије су свечано прославиле своју славу, са жељом да број чланова удружења окупља све већи број предузетника.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x