Кроз програм “Заједно за активно грађанско друштво – АКТ” Владе Швајцарске опремљен Омладински клуб у Селу Варварин

Поводом презентације пројекта “Млади се питају” који реализује Удружење “Сејачи среће” из Села Варварин, а који је финансијски подржан од Владе Швајцарске кроз програм “Заједно за активно грађанско друштво – АКТ”, у просторијама Омладинског клуба у Месној заједници Село Варварин одржан је састанак коме су присуствовали председница општине Варварин са сарадницима, представници Швајцарске агенције за развој и сарадњу, представници АКТ-а и Удружења “Сејачи среће”.

Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић истиче да је општина и финансијска и логистичка подршка Удружењу “Сејачи среће” у њиховим активностима, што доказују и резултати спроведених активности у протеклом периоду.

“У нашој општини сва удружења грађана могу да конкуришу за средства која обезбеђује локална самоуправа из свог буџета, а ради се о пола милиона динара. Оно што ја, као представник локалне самоуправе, могу да истакнем, а ради се конкретно о “Сејачима среће”, то је међусобна одлична сарадња и ми смо, као локална самоуправа, испратили готово сваки пројекат у коме су оне учествовале и оне се, заиста, могу и похвалити добрим резултатима своје организације, а ми се можемо похвалити добрим резултатима њиховог рада, јер захваљујући њима, нашој доброј сарадњи и међусобном разумевању ми смо постигли да и објекат саме Месне заједнице добије потпуно нови изглед, а користе га млади, што је још и већи бенефит ове наше сарадње”, оценила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

У оквиру пројекта, у сарадњи са општином Варварин отворен је Омладински клуб, а преко АКТ пројекта обезбеђен је намештај за овај простор у коме се млади окупљају. Снежана Мишић Михајловић, интернационална тим лидерка АКТ пројекта, каже да је грант овог пројекта био усмерен на формирање Омладинског клуба где би омладина Варварина добила места за спровођење својих активности.

“Део средстава усмерен је и на изградњу капацитета омладине у Варварину како би се прикупиле одговарајуће информације и извршила процена стања за допринос изради нове Стратегије за младе и овај процес свакако да сви заједнички ценимо, међутим свесни смо и да се пред самим “Сејачима среће” налази доста изазова. Задовољни смо што су данас овде са нама и представници локалне самоуправе, јер испред ХЕЛВЕТАС-а, који је водећа организација за имплементацију АКТ пројекта и наше партнерске организације “Грађанске иницијативе”, ми чврсто верујемо да се само кроз синергију између локалне самоуправе и организација цивилног друштва могу постићи добра искуства, неке нове вредности, нови садржаји и уопште бољи квалитет живота грађана”, наглашава Снежана Мишић Михајловић и подсећа да је у протеклом периоду, кроз пројекат АКТ, кроз различите грант шеме подржано преко 200 организација цивилног друштва.

Састанку је присуствовала и Мелина Папагеоргиу, први секретар Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Она је оценила да је циљ пројекта испуњен тиме што је на делу приказана добра сарадња локалне самоуправе са организацијама цивилног друштва.

“Ова локална организација је концентрисана на омладину, заправо на њихове потребе и сама идеја иде баш у циљу нашег пројекта “Заједно за активно грађанско друштво”, а који се тиче сарадње локалних власти са локалним организацијама цивилног друштва, а како би утицали на развој локалних политика код омладине. Преко 100 младих људи Варварина је било консултовано, како би могао да се формулише Нацрт локалне Стратегије за младе и, колико сам ја упућена, та Стратегија је у фази усвајања”, рекла нам је Мелина Папагеоргиу.

Млади истичу да им је главна мотивација у раду видљиви резултати, а то су игралиште, позоришне представе, семинари и радионице које остварују у оквиру Удружења “Сејачи среће”. Милица Антић објашњава да је основни циљ пројекта био  да се добије простор где ће бити основан Омладински клуб.

“Омладински клуб, у чијем опремању новим намештајем нам је помогао програм “Заједно за активно грађанско друштво – АКТ”, је место где ће да се окупљају млади, да развијају своје идеје и циљеве. Активних чланова, који долазе на све радионице, је између 15 и 20, а ту је и један број деце која нису овде стално и долазе кад им обавезе то дозволе. Поред радионица које смо већ одрадили, као што су комуникација са локалним самоуправама, даљи циљеви су, поред реализације осталих радионица, окупљање младих у Клуб, развијање идеја, расправа о томе шта можемо даље да урадимо за нашу локалну заједницу и како можемо да допринесемо другима”, навела је Милица Антић.

Поред новоотвореног Омладинског клуба интензивно се ради на побољшању положаја младих у Варварину, а урађено је и истраживање на тему положаја младих. Све активности пројекта “Млади се питају”, који се реализује од 1. септембра 2022. године, представљени су овом приликом.

Састанку су присуствовали и Дејан Милановић, заменик председнице општине, Јелена Весић, заменица председника Скупштине, Марија Брајовић, помоћница председнице општине Варварин, Стефан Петковић, шеф кабинета председнице општине, Биљана Ђусић Радмиловић, портфолио менаџер Швајцарске агенције за развој и сарадњу, Марко Ракић саветник на АКТ пројекту, Весна Миладиновић, председница Удружења “Сејачи среће” и Весна Марковић, координатор програмских активности “Сејачи среће”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x