Удружење жена “Дар” у Бошњану прославило празник посвећен Светим Женама мироносицама

Удружење жена “Дар” из Бошњана прославило је и ове године своју крсну славу, празник посвећен Светим Женама мироносицама, носитељкама добрих вести које су дошле ујутро првог дана после суботе на гроб васкрслог Исуса Христа, са аромама и тамјаном за обредно помазање тела. Свечани обред сечења славског колача обавили су парох бошњански Александар Лукић и настојатељ манастира Светог Луке у Бошњану, протосинђел Лука Милошевић, а овогодишњи колачар Владанка Лукић колач је предала др Јасмини Ракић.

Председница Удружења жена “Дар”, Јелена Марковић, честитала је свим православним верницима овај празник и изразила задовољство великим бројем жена које су у центру Бошњана, испред просторија Удружења, заједно прославиле овај велики хришћански празник. Она је истакла да је Удружење жена “Дар” у протеклих годину дана учествовало на бројним манифестацијама, што је и била прилика за остваривање нових познанстава и повезивање жена из разних крајева Србије.

“У духу данашњег дана, поручила бих свим женама да се окупљају што чешће, да имају више самопоуздања, да се друже што више, јер прво саме себи могу највише да помогну, као и једна другој. Ми смо овај празник за славу Удружења “Дар” одабрали, наравно, уз савет нашег свештеника Александра Лукића, зато што су то Свете Жене мироносице, жене које су штитиле веру и цркву и тако би и све ми требале да наставимо тим путем и да штитимо своју веру, да будемо заједно, јер вера је та која нас одржава у заједници”, поручила је Јелена Марковић.

Игуман Манастира Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бошњану, протосинђел Лука (Милошевић) подсетио је да су се Свете Жене мироносице још у времену васкрсења Христовог показале као један од стубова цркве, поготову у прошлом веку, када је било рушење цркава и када су жене својим телима браниле цркву да би се она сачувала и да би кроз векове сведочила православну веру и показала да смо на правом путу.

У Православној цркви, трећа недеља после Васкрса назива се: Недеља трећа – Мироносица. Прве недеље у недељи славе се Свете Жене мироносице и тај дан се сматра као православни дан жена. Јосиф из Ариматеје и Никодим помазали су тело Исуса Христа пре покопа, а жене мироносице дошле су и помазале Христово тело првог дана после суботе – недеље. У православној химнографији величање жена мироносица повезано је са величањем Христовог васкрсења. Химнографи их славе јер су, превладавши страх, биле прве које су дошле на Часни гроб, биле сведоци појављивања анђела и биле прве које су најавиле Христово васкрсење.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x