Општини Варварин одобрена средства за реализацију програма енергетске санације породичних кућа и станова

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас уговоре Општини Варварин и локалним самоуправама које су добиле средства у овогодишњем програму енергетске санације породичних кућа и станова. У име Општине Варварин уговор је преузела Миљана Милојевић.

У оквиру овог програма, држава је за субвенције домаћинствима обезбедила приближно две милијарде динара, десет одсто више у односу на прошлу годину. Општина Варварин је определила 3 милиона динара за ове намене, колико је издвојило и ресорно министарство, тако да је грађанима на располагању укупно 6 милиона динара.

Ђедовић Хандановић је том приликом истакла да је програм енергетске санације домаћинстава пројекат који је, можда и више од других пројеката, директно усмерен ка грађанима и тиче се сваког становника наше земље и указала на то да ће на овогодишњем јавном позиву још 12.000 домаћинстава, у 137 градова и општина, моћи да добију субвенције за енергетску ефикасност.

Грађани ће моћи да замене столарију, фасаду, изолацију, неефикасне котлове, поставе соларне панеле и колекторе, уз субвенције које иду од 50 до 65 одсто вредности инвестиције. Такође, први пут се расписују посебни јавни позиви за енергетски угрожене купце, који ће у 44 локалне самоуправе моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања, навела је министарка и најавила ће први јавни позиви за грађане бити расписани за неколико недеља.

Министарка је подсетила на то да су мерама реализованим кроз прошлогодишњи јавни позив остварене уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, а да се смањење емисија угљен-диоксида може упоредити са гасовима које емитује 28.000 аутомобила и навела да је у претходне три године више од 30.000 домаћинстава искористило подршку државе.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x