Удружење жена “Пешчаник” обележило свој јубилеј: Деценија и по успешног рада на заштити жена

Почетком фебруара 2009. основан је СОС телефон Удружења жена “Пешчаник” за жене са искуством породичног и партнерског насиља. Овом за женска права на територији Расинског округа револуционарном догађају претходила је едукација 20 на конкурсу изабраних жена у Крушевцу за рад на СОС телефону, коју су спровеле консултанткиње најстаријег СОС телефона у земљи, Аутономног женског центра, 2008, каже се у саопштењу ове организације.

СОС телефон УЖ “Пешчаник” за жене са искуством насиља у породици и у партнерским односима основан је захваљујући средствима Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику Републике Србије и локалне самоуправе. Врло брзо, након само 3 године, држава је обуставила, без образложења, финансирање СОС телефона тако да је консултантски тим током наредних неколико година радио волонтерски без надокнаде. Последњих десетак година, СОС телефон у Крушевцу ради захваљујући институционалној подршци коју Удружење жена “Пешчаник” добија од ОАК Фондације, коју у Србији администрира Фондација ТРАГ.

До сада се путем СОС телефона, Удружењу жена “Пешчаник” за подршку обратило близу 1000 жена. У истом периоду, удружење је реализовало најмање 20 тренинга и исто толико јавних догађаја за представнике и представнице институција и невладиних организација и грађане и грађанке о поступању у случајевима насиља према женама. Рад на подизању свести у заједници о друштвеној условљености насиља према женама, законодавном оквиру за спречавање и кажњавање овог злочина, доступности и врстама подршке у случају насиља представља важан део активности Удружења жена “Пешчаник”.

Путем радионица у претходном периоду је укључено најмање још 1.000 жена, рачунајући и припаднице лепшег пола које су изложене вишеструкој родно заснованој дискриминацији и насиљу, на пример жене које живе у сеоским срединама, жене ромске националности, жене са инвалидитетом… УЖ “Пешчаник” је чланица Мреже Жене против насиља Србије и Мреже Жене Европе против насиља.

“Имајући у виду да је током 2023. године најмање 27 жена убијено у контексту породично – партнерског насиља, Удружење жена “Пешчаник” позива званичнике и званичнице да питању насиља према женама посвете дужну пажњу у складу са захтевима Истанбулске конвенције, да препознају важност превенције и уведу тему родну равноправности, ненасилног понашања и односа у образовне програме и подрже, финансијски и на сваки други начин, специјализоване сервисе за подршку женама и девојчицама са искуством родно заснованог насиља”, истиче УЖ “Пешчаник”.

СОС телефон УЖ “Пешчаник” ради сваког радног дана од 12 до 18 часова, а суботом од 11 до 15 часова. Осам консултанткиња клијенткињама пружа информативно, социо-емоционалну и правну подршку.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x