Општина Варварин наставља са реализацијом услуге личног пратиоца детета

Пројекат личног пратиоца општина Варварин финансира већ пар година. За ову годину издвојено је 2.500.000,00 динара, а оно што је кључно то је да је услуга личног пратиоца детета велика помоћ породици у свакодневном функционисању, истакао је заменик председнице општине Александар Павић након састанка са родитељима, корисницима ове услуге.

Услуга личног пратиоца детета не представља педагошку, већ подршку деци са сметњама у развоју и са инвалидитетом у свакодневним активностима у образовном систему што, наглашава Павић, веома помаже родитељима који су оптерећени константном бригом о детету, а зато што њихово радно ангажовање и свакодневне обавезе зависе од потреба детета.

“На овај начин су родитељи, барем у том делу где су деца укључена у школски и предшколски процес образовања, потпомогнути подршком личног пратиоца. Уз ову услугу родитељи не морају да проводе време у школи на часовима, да одводе и враћају децу из школе и то њима омогућава обављање свакодневних обавеза у кући или на послу. Обавеза личног пратиоца је да пружи подршку детету са инвалидитетом или сметњама у развоју како би оно задовољило основне потребе у кретању, одржавању личне хигијене, храњењу, облачењу и комуникацији са другима”, подсећа Александар Павић.

Главни циљ ове услуге је постизање што већег степена самосталности и изградње личног интегритета детета, без обзира на развојне потешкоће. Иначе, инклузивним образовањем тежи се побољшању услова за децу са сметњама у развоју и квалитету њиховог живота, зато општина Варварин већ пар година спроводи ову додатну социјалну подршку коју пружа лични пратилац детета.

4.5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x