УНОПС – важан партнер у развоју Србије

Подсекретарка Уједињених нација и извршна директорка Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) Грете Фаремо започела је једнодневну посету нашој земљи састанком са председником Републике Србије Александром Вучићем и разговарала о подршци УНОПС-а у спровођењу развојних пројеката.

Председник Вучић је нагласио да је стручна подршка УНОПС-а у реализацији тих пројеката од значаја за свеобухватне реформе у Србији, као и процес европских интеграција. Председник Србије је захвалио за сву досадашњу помоћ, а посебно за помоћ у санацији штете изазване поплавама 2014, истакавши да су пројекти који су тада урађени много значили и за одбрану од поплава претходних неколико дана.

“УНОПС и Република Србија успешно сарађују више од деценије, а заједно смо реаговали у ванредним ситуацијама, али и подржали пројекте који доприносе одрживом развоју и социјалној инклузији”, истакла је Фаремо.

Током састанка са председницом Владе Србије Аном Брнабић, извршна директорка Канцеларије УНОПС-а је навела да је ова организација кључни ресурс УН-а у области инфраструктуре, набавки и управљања пројектима, а да се са Владом Србије до сада сарађивало на пројектима чија вредност премашује 130 милиона евра.

“Спровођење циљева одрживог развоја је у рукама појединачних земаља, а УНОПС је посвећен да пружи подршку Србији и пренесе знања и вештине како би те циљеве достигла и обезбедила стабилну будућност за све”, рекла је Фаремо и захвалила се премијерки на сарадњи УНОПС-а са Владом Србије и ресорним министарствима која су активно укључена у припрему, спровођење и праћење пројеката.

На састанку са првим потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем, изражено је обострано задовољство поводом ступања на снагу Споразума у вези са отварањем Канцеларије УНОПС-а у Београду, што ће у значајној мери олакшати реализацију бројних пројеката које УНОПС спроводи у Републици Србији и отворити могућност за јачање сарадње.

Подсекретарка Уједињених нација је такође навела да УНОПС активно учествује у спровођењу Оквира развојног партнерства за период 2016-2020. године који је УН тим потписао са Владом Србије.

Током боравка у Београду Фаремо се састала и са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потврдила да ће УНОПС наставити да пружа подршку министарству у напорима да се унапреди инфраструктура, услови становања, са посебном пажњом усмереном на родну равноправност и социјалну укљученост Рома и Ромкиња.

“Успешна сарадња са Делегацијом Европске уније (ЕУ) у Србији резултирала је реализацијом пројеката укупне вредности преко 100 милиона евра који су допринели одрживом развоју и унапређењу квалитета живота људи”, рекла је Фаремо на састанку са шефом Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, амбасадором Семом Фабрицијем. Како је истакла, тим УНОПС-а у Србији је посвећен спровођењу новог развојног програма ЕУ ПРО, који Европска унија подржава са 25 милиона евра а који треба да допринесе већој конкурентности локалних самоуправа и привреде и унапређењу социјалне инклузије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *