Уручени кључеви за 20 станова избегличким породицама у Крушевцу

У Крушевцу су данас додељени кључеви за 20 станова који се налазе у згради у улици Достојевског бр.19. Ови станови намењени су избегличким породицама са територије Федерације БиХ и Републике Хрватске, са пребивалиштем на територији града Крушевца.

Зграда је саграђена у оквиру Потпројекта 2 Регионалног стамбеног програма у Републици Србији, а ове станове користиће 20 породица са укупно 73 члана. Станови се иначе дају у закуп, са могућношћу куповине.

Окупљенима се најпре обратио заменик градоначелнице Крушевца Александар Јовановић истакавши да су години када се обележава јубилеј – 650 година од оснивања Града, подељени и кључеве суграђанима и пријатељима који су остали без својих домова.

“Заједно обележавамо нов почетак и нову етапу у њиховим животима. Велику захвалност за овај пројекат дугујемо свим партнерима у оквиру РХП програма који се у Крушевцу спроводи од 2014. године. Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су највећим делом из донаторског фонда РСП, којим управља Банка за развој Савета Европе и који је донирао преко 560.000,00 евра, док је учешће града Крушевца око 65 милиона динара”, навео је Јовановић

Он је такође подсетио да је до сада у Крушевцу кроз Програм стамбеног збрињавања обезбеђено 50 станова у закуп, уз могућност куповине, 10 станова за социјално становање у заштићеним условима, 3 монтажне и 5 сеоских кућа и 6 пакета грађевинског материјала.

На свечаности су говорили и представник делегације ЕУ у Србији Марчело Репићи, представница УНХЦР/ОЕБС Ивана Јелић, директор Јединице за управљање пројектима Душан Ковачевић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, а у име корисника захвалила се Рајка Комленовић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи пројекат Републике Србије, Федерације БиХ, Републике Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, финансира се средствима ЕУ, која је и највећи донатор, САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x