Постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице у Крушевцу

У Крушевцу је положен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице који ће се градити у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији – Потпројекат 2, у насељу Расадник 1. Први потпредседник Владе Републике Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић поручио је приликом обраћања медијима да је реализација стамбених решења за избеглице у Србији, кроз Регионални стамбени програм, у пуном замаху овог пролећа.

“Наши чести сусрети, пре пар дана у Сремској Митровици, јуче у Београду, данас у Крушевцу, а сутра у Прокупљу, говоре о динамици и оствареном напретку, као и да се сарадњом и заједничким трудом, уколико постоји воља, могу наћи решења за потребе избеглих”, истакао је министар Дачић и додао да је ово постављање камена темељца за иградњу нових 20 станова у Крушевцу у оквиру Потпројекта 2 – Регионалног стамбеног програма у Републици Србији, као и да је занимљиво видети да је овај програм заживео, да се ради и гради пуном паром и то по целој Србији, што је веома важно.

Он је подсетио да све што је пре две недеље рекао важи и данас, реализација програма је дуг процес који није увек био лак, али да за све који су били укључени у његову реализацију нема лепшег осећаја него видети конкретне резултате у примени програма и радост на лицима корисника који ће ускоро бити у својим новим домовима и започети једно ново животно поглавље.

“Итекако имамо разлога за понос, јер поред изградње станова и набавке монтажних кућа, интезивно се спроводе и јавне набавке за грађевински материјал, па се тако очекује да 303 породице, у оквиру Потпројекта 3, добију грађевински материјал у току ове грађевинске сезоне”, поручио је министар Дачић и нагласио да градња 235 станова у београдском насељу Овча, у којем је положен камен темељац јуна прошле године, иде пре рока.

“Што се тиче станова у Крушевцу, реч је о становима за избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине, који се додељују у закуп са могућношћу откупа према закону о избеглицама, док је рок за завршетак градње, према уговору, фебруар 2018. године”, изјавио је Дачић и захвалио се граду Крушевцу и општинама широм Србије које су укључене у реализацију овог програма на посвећености, као и крајњим корисницима на стрпљењу и истрајности. “Желимо да Вам на бар неки начин надоместимо оно што сте изгубили, да Вам повратимо веру у сигурну будућност и обезбедимо заштиту као грађанима Републике Србије”, поручио је он.

Министар Дачић је најавио да ће ускоро и у Параћину почети изградња зграде са 20 стамбених јединица који се граде у оквиру истог другог Потпројекта РСП, док ће до краја маја у Сремској Митровици, Прокупљу и Вршцу почети изградња зграда са по двадесет станова, а изградња станова очекује се и у још четири општине, у Бајиној Башти, Шиду, Шапцу и Кикинди.

Он је издвојио да важну улогу у остваривању овог програма имају јединице локалне самоуправе које су показале спремност и иницијативу да учествују и додао да је ово посебно важно када се има у виду да се већина избеглих лица одлучила за трајну интеграцију у Републици Србији, јер нису у могућности да у потпуности остваре своја права у државама порекла.

“Досадашња сарадња са државама партнерима у реализацији програма представља значајну прекретницу у односима у региону, али на том путу све државе морају подједнако испуњавати своје обавезе у погледу трајних решења за избеглице”, поручио је министар Дачић.

Он је подсетио, да као и много пута до сада, Влада Републике Србије помаже и интерно расељеним лицима са Косова и Метохије који се налазе у незавидној ситуацији и који још очекују одржива решења, укључујући и право на повратак у ову српску покрајину.

Поред првог потпредседника Владе Републике Србије и министар иностраних послова Ивице Дачића, постављању камена темељца присуствовали су и државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, заменик шефа Мисије ОЕБС-а Мајкл Ујехара, представник УНХЦР-а Димитрије Пешић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, градоначелник Крушевца Драги Несторовић и Братислав Гашић.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима ЕУ, која је највећи донатор. Заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, БиХ, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27 000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74 000 људи у региону. Од тог броја, у Србији је око 45 000 људи.

Други РСП потпројекат вредан је више од 13 милиона евра. Планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз 4 модела: куповина сеоских кућа, изградња станова и монтажних кућа и додела пакета грађевинског материјала.

Зграда за коју је постављен камен темељац у Крушевцу донација је Банке за развој Савета Европе, уз заједнички допринос града Крушевца, а ради се о 20 станова чија је вредност око 500 000 евра. Извођач радова је грађевинско привредно друштво “Банковић д.о.о.”, док је уговором предвиђено да радови трају 330 дана.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x