Успешни наступи КУД “Прва Петолетка” на фолклорној сцени

Културно уметничко друштво “Прва петолетка” основано је 23. марта 1945. године у Трстенику, временом је више пута мењало име, али ипак се остало на путу промоције богате и садржајне српске фолклорне баштине. Иако више не постоји ХК “Прва петолетка” и већина њених производних фабрика, друштво се одржало захваљујући жељи и упорности руководства да се очува култура и традиција, у чему су и успели. На фолклорној сцени постигнути су изузетни резултати, што најбоље показују добијене награде и признања.

Снежана Милорадовић, председница трстеничког КУД-а “Прва петолетка”, подсећа да су осим имена временом мењане и просторије у којима су одржаване пробе и у којима је смештена и гардероба друштва, народне ношње и остало. Просторије су се налазиле у подруму бившег ресторана “Клуб”, затим у простору где је сада кинеска Робна кућа “New Shangai”, а сада су у простору бившег Дома ученика где три пута недељно одржавају пробе пред наступе.

“У КУД-у имамо 35 чланова првотимаца, 23 су наши најмлађи чланови, а имамо и 35 чланова ветерана – рекреативаца. Одазивамо се редовно позивима за учешће на смотрама фолклора, на фестивалима у Србији и иностранству, од почетка ове године имали смо више наступа, учествовали смо на Међународном фестивалу фолклора у Бања Луци, једно дивно дружење, дивни људи, публика. Учествовали смо и на Међународном врњачком карневалу, овде у Трстенику на Међународном дечијем фестивалу “Свима на радост”, затим 13. и 15. јула на летњој позорници у Трстенику, на музичко – поетској вечери “Хармонико моја”. Имали смо веома запажен наступ и у Косјерићу, добитници смо већег броја награда и признања, а у Турској смо, на пример, 2019. године освојили треће место и пехар што нас сврстава у угледна и позната друштва”, каже Снежана Милорадовић.

Према речима нашег другог саговорника, Дарка Смиљковића, директора и уметничког руководиоца, активни су и ветерани КУД “Прва петолетка”. Он је најавио и следећу манифестацију, смотру ветерана – рекреативаца која ће се одржати у Трстенику 16. септембра под називом “Док Морава тихо тече”.

“Са нашим фолклорашима раде четири уметничка руководиоца, млади воле фолклор, дружење, уживају у разним кореографијама, а следећи упис нових чланова је у септембру месецу и надамо се да ће тај упис бити масовнији. Увек смо се одазивали на позиве наших пријатеља у земљи и иностранству, били смо лепо примљени, дочекани и испраћени, исто смо узвраћали када они код нас дођу. Доказ су и аплаузи искрени, дуготрајни и хвала свима, настављамо даље, вежбамо кореографије и чекамо нове позиве за наступе”, додаје Дарко Смиљковић.

Ово КУД је најстарије друштво у овој области културних дешавања у трстеничкој општини, а ми им желимо им све најбоље.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x