Усвојен буџет општине Варварин за 2021. годину

Одборници Скупштине општине Варварин на данашњој редовној седници локалног парламента усвојили су одлуку о буџету општине Варварин за 2021. годину, као и финансијске планове свих јавних предузећа и установа који су директни и индиректни корисници буџета.

Образлагајући предлог општинског буџета, председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић нагласила је да је буџет ове године програмски тако да је приликом утврђивања програма успостављена веза између тог програма, као и сектора ком тај програм припада.

Маса средстава за зараде повећана је због добијене сагласности за увећање масе за зараде ПУ “Наша радост”, као и због повећања минималне цене рада и минулог рада.

“У буџету за 2021. годину, поред планираних редовних активности и сталних трошкова, који су пројектовани на основу расхода у 2020. години планиране су и неке новине. На разделу “председник општине” имамо увећање за милион динара, а на име набавке новогодишњих пакетића за децу узраста до 10 године живота, или четвртог разреда основне школе, а на основу спискова достављеним од стране председника Месних заједница. Такође милион динара биће одвојено у наредној години за набавку бесплатних уџбеника за ђаке прваке са територије општине Варварин”, нагласила је председница др Виолета Лутовац Ђурђевић.

На разделу председника Скупштине општине, поред планираних средстава за награде ученицима генерације носиоцима дипломе “Вук Караџић”, освајачима награда на републичким такмичењима у 2020/21 години, наставницима, односно менторима ученика освајача награда на републичким такмичењима, заслуженим за развој пољопривреде на подручју општине Варварин, предвиђене су и награде председницима Савета месних заједница за допринос развоју заједнице и помоћ коју су дали у борби против Ковида-19.

“У оквиру субвенција јавним предузећима 9 милиона динара у наредној години опредељено је за субвенције ЈКП “Варварин”, а за набавку новог трактора са даском за чишћење снега, камиона кипера и опреме за бунар. За потребе ЈП “Расвета Варварин” планирана је набавка електричних панела. Када је у питању друмски саобраћај планирано је 2.5 милиона динара за специјализоване услуге које обухватају издавање локацијских услова, геометарских услуга и осталих специјализованих услуга. Када су у питању геометарске услуге, за које заиста постоји потреба по многим месним заједницама, планирали смо их за 2021. годину на свим разделима, за друмски саобраћај, канализациону, водоводну мрежу”,наводи председница општине.

За текуће потребе на одржавању путева, у виду крпљења ударних рупа и ревитализације пољских путева,  планирано је 25 милиона динара, док је за асфалтирање улица у месним заједницама у општини Варварин планирано 42 милиона динара. За водоснабдевање планирано је 18.700.000,00 динара, а за изградњу канализационе мреже планирано је 25.100.000,00.

“За израду пројектне документације, а имамо 50 израђених пројеката за асфалтирање улица, а израђени су за једну, две или више улица у свим месним заједницама, планирано је 1.4 милиона динара за исплату тих веч одрађених пројеката”, нагласила је др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Повећана су и средства за пољопривреду и износе 21 милион динара, тако да је 17 милиона издвојено за субвенционисање инвестиција у пољопривреди. “Са општинском службом за пољопривреду је договорено да се та средства од наредне године мало другачије деле, а како не би долазило до загушења буџета и исплате пољоприврендицима на крају године, него да се ради сукцесивно, од самог почетка године и гледаћемо да на месец или два вршимо пресек предате конкурсне документације”, рекла је председница општине.

Новим буџетом средства за спорт су иста као и у прошлом буџету и износе 11 милиона динара, за подршку верским заједницама издвојено је 5 милиона динара, док је за програм подршке активним мерама запошљавања издвојено 6 милиона динара, с тим да и држава за те мере обезбеђује још 9 милиона динара.

“Оно што је ново у буџету ове године то је програмска активност “развој заједнице”, а везано за саме месне заједнице. Оно што су месне заједнице успеле да прикупе до данас издавањем пословног простора у вредности од 3.5 милиона динара, а са највећим средствима на рачунима месних заједница Обреж, Бачина, Орашје, Доњи Катун, Горњи Катун наћи ће се на посебно рачуну и већ од идуће године ове месне заједнице моћи ће да троше ова средства која су прикупиле. Буџетом је предвиђено и 14 милиона динара за текуће поправке просторија месних заједница, не рачунајући 3 милиона који су предвиђени за сталне трошкове”, објашњава председница општине издвојивши и то да је за регулацију корита Каленићке реке опредељено 4 милиона динара.

Буџетом у предвиђена и средства и за пројектну документацију за надзор координатора за безбедност на раду и енергетски пасош за ОШ “Мирко Томић” у Обрежу, а с обзиром да је пројекат комплетне адаптације и санације и доградње фискултурне сале у овој образовној установи прошао код Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије.

Средства су обезбеђена и за озакоњење зграде СЦ “Темнић” који већ 40 година није озакоњен тако да за све радове који су планирани да се изводе на санацији објекта исти ће морати да буде озакоњен и легализован.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x