Седма седница Скупштине општине Варварин: Инфраструктурни пројекти и улагање у Дом здравља

На VII седници Скупштине општине Варварин пред одборницима локалног парламента нашло се 45 тачака, од којих је најважнија била одлука о буџету за 2021. годину, као и финансијски планови јавних предузећа и установа који су директни или индиректни корисници буџета.

Када су у питању планови за асфалтирање улица у насељеним местима варваринске општине, председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић је истакла да је буџет подложан променама и подсетила да општина, поред планираних радова у буџету, конкурише и код надлежних министарстава разним пројектима.

Она је поручила да је, у случају да општина добије средства за неке пројекте од Републике, ребалансом буџета бити могућа измена програма асфалтирања улица и издвојила да ће у наредној години бити асфалтирана цела деоница државног пута II А реда Варварин – Јагодина, кроз Обреж.

Поред реконструкције пута, за наредну годину је у плану и потпуна санација и реконструкција зграде ОШ “Мирко Томић” у Обрежу, где ће бити дограђена и фускултурна сала и те радове ће финансирати владина Канцеларија за управљање јавним улагањима. Имајући у виду да је то становницима Обрежа обећавано последњих 40 година и никада није реализовано, председница др Виолета Лутовац Ђурђевић је оценила да су то изузетно велике инвестиције за Обреж у само једној години.

Она је нагласила и да нема повлашћених месних заједница у општини Варварин, већ се гледало на то у којим местима је у протекле 4 године мање пројеката реализовано, да се одради у наредној години.

На замерке у виду смањења буџета Дома здравља “Др Властимир Годић” председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић одговорила је да, поред тога што се ове године доста улагало у опремање ове здравствене установе, у стални радни однос примљено 5 медицинских сестара и 2 два лекара.

Општина је купила нови санитет, а одрађена је и комплетна реконструкција старе зграде Службе за радиологију на чијој се санацији деценијама ништа није радило и која је била у веома лошем стању.

Директорка Дома здравља “Др Властимир Годић”, др Јасмина Ракић”, подсетила је да је ова установа до 2016. године добијала 4 милиона динара годишње од стране општине, 2017. 2018. и 2019. године је тај износ био удвостручен и издвајано је по 8 милиона динара на годишњем нивоу, да би у 2020. тај износио био нешто мањи од 11 милиона динара, што се у историји Дома здравља никада није догодило.

“У протеклом периоду смо добили све што смо тражили. Добили смо нови санитет, добијали смо и нове апарате почевши од стоматолошке столице, гинеколошке столице, нови ЕКГ апарат тако да смо, што се тиче опреме, солидно опремљени. У протеклој години смо добили толико новца зато што нам је био неопходан, пре свега због донације новог рендген апарата од стране амбасаде Јапана који ће ускоро почети и са радом па ће се сви и уверити у добробит те донације, као и у то да ћемо имати један од најбољих рендген апарата у региону”, нагласила је др Јасмина Ракић и подсетила је и на старост зграде и на то колико је сама зграда била руинирана и захтевала је доста посла и напора како би била санирана, а у чему је општина Варварин веома доста помогла.

Дом здравља има све што је неопходно за неометан рад и, по речима др Јасмине Ракић, у овом тренутку су најпотребнији радници. Она је нагласила одличну сарадњу са локалном самоуправом и пре пандемије корона вируса, а посебно од почетка пандемије захваливши се и министру здравља др Златибору Лончару на одобрењу за пријем радника.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x