Усвојен буџет општине Варварин за 2017. годину

На дневном реду 9. седнице Скупштине општине Варварин, одржаној у петак 23. децембра, нашло се 18 тачака. Председник Скупштине општине Варварин Драгољуб Станојевић истиче да је најзначајнија била Одлука о буџету општине Варварин за 2017. годину, коју су одборници локалног парламента једногласно донели.

“Буџет је на нивоу буџета из прошле године, увећан за неких 20 милиона динара. То су углавном средства која се добијају из сопствених извора и донација које добијамо од невладиних организација за помоћ старијим особама. Оно што је значајно у овом буџету јесте да смо битно повећали средства која су намењена пољопривредним произвођачима” истиче Станојевић.

Он додаје да је у прошлогодишњем буџету за пољопривреду било опредељено 12 милиона, док је то ове године увећано за 8 милиона, тако да је тај буџет сада 20 милиона тако да је план да се сваке наредне године тај износ увећава из разлога што је Варварин пољопривредна општина и неопходно је у максималној мери помоћи пољопривредним произвођачима.

“Повећан је и износ који смо наменили талентованим ученицима и студентима, тако да је за скоро 60% тај буџет ове године већи него што је био прошле јер нам се на конкурс за доделу стипендија за студенте који имају просек на претходној години студија већи од 8 битно увећао, у односу на прошлу годину скоро дупло више, број студената који су се пријавили”, наглашава Станојевић и додаје да што се тиче осталих директних и индиректних корисника буџета, износи су углавном остали на нивоу прошлогодишњих.

Према његовим речима, општина је по први пут ове године имала обавезу да уради и кадровски план Општинске управе, стручних служби и посебних организација општине Варварин додавши да се по новом закону кадровски план доноси у исто време кад и буџет. На дневном реду Скупштине била је и Одлука о локалним комуналним таксама које су углавном остале на нивоу који је био и прошле године тако да ту нема неких битних промена.

Пред одборницима се нашла и оставка вршиоца дужности директора Јавног предузећа “Путеви Варварин”. “Чињеница је да то Јавно предузеће функционише изузетно лоше. Наслеђени су силни проблеми и вршиоц дужности директора Слађан Митровић није могао више да се носи са тим проблемима тако да је поднео оставку коју је Скупштина прихватила, док ће Надзорни одбор морати ових дана да размишља о новом вршиоцу дужности директора” каже Станојевић.

Он још додаје да је Скупштина имала обавезу да поново усклади оснивачки акт новог Јавног предузећа “Расвета Варварин” из разлога што Агенција за привредне регистре није прихватила њихову регистрацију због једне ситнице у самом називу где је АПР захтевао да иза назива ЈП “Расвета Варварин” стоји и место Варварин.

Председник Скупштине општине Варварин Драгољуб Станојевић је овом приликом упутио честитке свим становницима општине Варварин поводом наступајућих празника. “Свим грађанима општине Варварин желим да све оно што је било лоше, а дешавало се у овој и претходним годинама, што пре забораве, да се сећају само лепих ствари. Желим им пуно здравља, пуно среће, много више посла, а ми ћемо се потрудити да створимо боље услове за живот наших суграђана” поручио је Станојевић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x