Варварин добија опрему за примарну сепарацију отпада – Циљ пројекта увођење циркуларне економије и већа заштита животне средине

Влада Савезне Републике Немачке, кроз програм развојне сарадње са Републиком Србијом, подржава општине и градове у Србији у испуњавању еколошких стандарда Европске уније. Помоћник председника општине Варварин Саша Срећковић наводи да је циљ овог пројекта смањење одлагања отпада на депоније, како би се допринело заштити животне средине и стварању услова за увођење циркуларне економије.

Према Срећковићевим речима, на овај начин ЈКП “Варварин” ће бити у прилици да остварује нове приходе продајом секундарних сировина, што ће довести до смањења укупних трошкова за управљање отпадом и подизања нивоа комуналних услуга на виси ниво. Такође, отвара се и могућност ангажовања додатне радне снаге на обављању ових послова.

“Употреба отпада као ресурса је веома битна ствар, зато грађани треба да знају како могу да зараде ако користе отпад као ресурс. Постоји много постројења за рециклажу у Србији и велике су могућности за развој овог сектора и сектора сепарације отпада, док у управљању отпадом свест грађана је од посебног значаја управо због економског аспекта”, каже Срећковић.

“Програм има економски и социјални потенцијал у општини, а осим тога, увиђамо да су људи у општини веома заинтересовани и да учине нешто за боље окружење. Ми желимо да будемо пример и осталим општинама како треба управљати отпадом и да размењујемо искуство са општинама у региону како би постали модерна општина која се бави маркетингом еколошког тренда у извесном смислу, јер смо свесни потенцијала који можемо да понудимо, не само по питању сеоског туризма већ и компанијама, које би биле заинтересоване за улагање и изградњу фабрика. Решавање проблема отпада уско је повезано и са развојем туризма, али најпре треба да очистимо окружење, па тек онда да га понудимо туристима”, наглашава помоћник председника општине Варварин и оцењује да, у времену евроинтеграција, општина која је решила проблем отпада и отпадних вода и користи их за производњу енергије, свакако је привлачнија за инвеститоре од оне која се не бави заштитом околине.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x