Варварин памти жртве и не заборавља злочин

Најтужнији датум у историји Варварина 30. мај, када је 1999. године у злочиначкој НАТО агресији срушен стари мост на Великој Морави и када је угашено 10 живота, општина Варварин обележиће у недељу централним дешавањем крај спомен – обележја жртвама страдалим током тог безумног чина.

Обележавање овог датума почеће у недељу у 08 сати Светом литургијом и парастосом невиним жртвама у храму Успења Пресвете Богородице у Варварину, док је централно обележавање заказано за 12 сати код спомен – обележја на обали Велике Мораве.

Након помена жртвама и обраћања представника локалне самоуправе, ученици Средње школе Варварин извешће рецитал “Сећање”, а након тога ће ђак генерације варваринске средње школе Анђела Кркић бацити венац са новог варваринског моста у Велику Мораву.

Тог 30. маја 1999. године, у 13:25, авиони НАТО агресора бомбардовали су мост у Варварину у два наврата. Животи Сање Миленковић (15), Миливоја Ћирића (66), Милана Савића (24), Војкана Станковића (31), Зорана Маринковића (33), Ратобора (38) и Ружице Симоновић (55), Стојана Ристића (56), Толе Апостоловића (74) и Драгослава Терзића (68) тада су без икаквог разлога угашени, а од “милосрдних” гелера повреде је задобило 30 људи који су се тог дана нашли у близини моста.

У близини моста није било војних циљева, мост није имао никакву војну функцију, а сам злочиначки напад изведен је на верски празник посвећен Светој Тројици, који се у Варварину и околним местима слави као богомоља. Поред тога, недеља је у Варварину и пијачни дан тако да се у близини моста, који је удаљен само 200 метара од пијаце, налазило преко 1.000 људи.

Имајући у виду и чињеницу да је тог 30. маја било ведро небо, агресор је имао добру видљивост. У првом нападу злочинаца страдале су три особе, а најмање пет је било повређено. Злочинцима то није било довољно, вратили су се неколико минута касније и испалили још две ракете које су усмртиле још седам и тешко повредиле још 12 цивила који су прискочили повређенима у помоћ.

Средствима Срба из Швајцарске, преко Фонда дијаспора за матицу, од јула до новембра 1999. године на месту где се налазио мост који је порушен изграђен је нови мост, а поред моста споменик невиним жртвама овог злочина.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x