Варварин први реализовао пројекат подржан средствима буџетског Фонда за локалне самоуправе

Општина Варварин прва је међу 59 општина у Србији која је ове године реализовала пројекат подржан средствима Фонда за локал Министарства државне управе и локалне самоуправе, истакао је приликом обиласка министар Бранко Ружић и изразио очекивање да ће до краја ове, евентуално почетком наредне године, на водоводну мрежу бити прикључена још четири села у општини Варварин.

“Руководство општине се веома брзо адаптира, а припремљена пројекта документација говори у прилог тези да ће се овај пројекат довести до краја. Остало је неких двадесет милиона динара који су потребни да би се још четири насељена места везала на ову секундарну мрежу и мислим да ће то у догледно време бити разрешено, да ли током ове године, да ли почетком идуће”, рекао је Ружић оценивши да када се једно место које има преко 650 домаћинстава и преко 2.500 становника обезбеди здравом пијаћом водом, да је то један огроман успех.

“Неко ће рећи да кад у 21. веку оволики број становника обезбедите здравом пијаћом водом да то није неки превелики успех, ја бих рекао да је то један огроман успех јер су они то заслужили”, нагласио је министар Ружић.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу издвојило је ове године 9 милиона динара средстава за наставак изградње система водоснабдевања Бачине, а пре обиласка радова министар Ружић је одржао састанак са локалним руководством које је предводио председник општине Војкан Павић и где се разговарало о инфраструктурним темама, док је министар упознат и са плановима за нове пројекте.

Председник општине Војкан Павић изразио је очекивање да ће се и у наредном периоду наставити добра сарадња са министарством како би наши грађани сутрадан имали користи од реализованих пројеката додавши да се на састанку разговарало и о канализационим мрежама, а теме су биле и путна инфраструктура и школске установе.

Пројекат прикључења општине Варварин на систем водоснабдевања језера Ћелије започет је још 1994. године и до сада је коштао преко 10 милиона евра. Председник Павић подсећа да је изградња примарне водоводне завршена је крајем 2017. године, док је у већини места у току изградња секундарне водоводне мреже и по завршетку тих радова уследиће прикључење на регионални систем.

Упоредо са водоводном мрежом ради се и на изградњи канализационе мреже, што је проблем у многим селима у Србији, додао је председник општине Варварин Војкан Павић.

Министар Ружић изразио је уверења да ће и у наредној години општина Варварин изаћи са адекватним иницијативама и пројектима који ће бити потреба грађана изразивши наду да ће Влада Републике Србије у наредној години определити више средстава. Ружић је подсетио да је овогодишњи Фонд за локал износио 320 милиона динара, док су достављени пројекти износили преко 2.5 милијарди динара.

“То је јасан знак да општине и општинска руководства у Србији имају тај потенцијал и капацитет да ураде и пројектну документацију, да обезбеде потребне дозволе и да аплицирају за средства која су им потребна. Зато се надамо да ћемо, као Влада Републике Србије, наставити да реализујемо оне пројекте који су најважнији за крајње кориснике, житеље ових места”, поручио је министар Бранко Ружић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x