“Век електрификације Трстеника”: У Музејској збирци изложба на иницијативу пензионера ЕПС-а

На иницијативу пензионера ЕПС-а Трстеник, који се сваке године на дан рођења Николе Тесле пре 80 година окупљају и прослављају тај датум, као и поводом 101 године када је у Трстенику засветлела прва сијалица ,од 1922. до 2023. године, у Музејској збирци у Трстенику отворена је изложба под називом “Век електрификације Трстеника”.

Ауторски тим ове изложбе чине кустос и организаторка музејских активности Јелена Вукчевић, сарадница Нада Маринковић и пензионисани руководилац монтерске службе Зоран Михајловић.

“Простор Музејске збирке је одабран за постављање изложбе јер је 1922. године прва електроцентрала у Трстенику подигнута баш на овом месту где се налази Музејска збирка. Изложба кроз предмете и фотографије води публику од првих дана рада електроцентрале 1922. године, кроз тешко време Другог светског рата, потом поновне изградње државе у другој половини 20. века, све до данашњих дана”, објашњава Јелена Вукчевић, кустос у Музејској збирци у оквиру Народног универзитета.

Све фотографије су преузете су из легата ЕПС-а, као и скоро сви предмети. Међу изложеним предметима издваја се минеј за месец март у коме је на корици, својом руком, тадашњи свештеник Радослав Лазаревић записао “25. марта 1922. године први пут електрично осветљење је пуштено у рад”. Није тешко замислити какву је сензацију изазивало пуштање у рад уличног осветљења у Трстенику међу тадашњим становништвом.

Минеј је, за потребе изложбене поставке, позајмљен из цркве Свете Тројице у Трстенику, где се пажљиво чува, напомиње Јелена Вукчевић.

“Пажњу публике привлачи копија најстаријег сачуваног рачуна за струју из 1944. године, фотографије првих ЕПС-ових радника како намештају нисконапонске дрвене стубове и како прикључују на мрежу прве потрошаче, као и прво моторно возило које је заменило бицикле којима су припадници ЕПС-а до тада одлазили на посао. Занимљиви су и изложени експонати као што су стари електричарски шлем, гвоздене пењалице за дрвени стуб и електричарски опасач, затим спирална бургија за дрво и клешта за савијање бергман цеви, високонапонски изолатори, монофазна бројила. Сви ови предмети су занимљиви, јер се данас готово нигде не могу видети. Електричари на терену одавно не користе пењалице за дрвене стубове, јер су дрвени стубови замењени бетонским, а све чешће се ти бетонски стубови замењују модерном лед расветом па изложени експонати представљају малу атракцију”, рекла нам је Јелена Вукчевић

Изложбу “Век електрификације Трстеника”, светионик културној и историјској баштини Трстеника, посетиоци могу да погледају до половине августа месеца у Музејској збирци Народног универзитета у Трстенику.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x