ВЕЛИКА ИНВЕСТИЦИЈА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ КРУШЕВАЦ: Реновирана дневна болница за онколошке болеснике

Дневна болница за онколошке пацијенте при Општој болници Крушевац реконструисана је и обновљена захваљујући подршци вишегодишњих донатора Фондације “Ана и Владе Дивац”, Дејвида и Анке Ерне, брачног пара из САД. Укупна донација за Општу болницу Крушевац износи више од 20 милиона динара.

Дневна болница је комплетно реновирана и опремљена новом медицинском опремом у којој су: високорезулативни 12-канални ЕКГ апарат, стерилизатор и сигурносна комора за припрему хемиотерапијских, антитуморалних лекова. Кроз донацију за дневну болницу, укупне вредности више од 15 милиона динара, болница је добила и 16 електромоторних столица за дијализу.

Фондација “Ана и Владе Дивац” и брачни пар Ерне донирали су додатна средства Општој болници у Крушевцу за увођење система за довод кисеоника за 42 нова болничка места као и у пратећа медицинска средства неопходна за збрињавање пацијената којима је кисеоник неопходан. Ово Општој болници даје могућност да, у проширеном капацитету, збрињава оболеле од ковида са тежом клиничком сликом.

“Град Крушевац и Министарство здравља редовно улажу у болницу и захваљујући томе болница је реализовала многе важне инвестиције и модернизовала опрему. Посебно се захвалио Фондацији “Ана и Владе Дивац” и брачном пару Ерне, Крушевљанки Анки која, иако деценијама живи на другом континенту, није заборавила своје суграђане”, изјавио је заменик градоначелнице Крушевца Александар Јовановић.

Према речима Бобана Гашића, заменика председника УО Опште болнице, сарадња ове здравствене установе и Фондације почела је током “пандемијске” 2020. године када је, средствима Фондације и брачног пара Ерне, постављен централни довод кисеоника у јединици интензивног лечења на Инфективном одељењу и да је настављена током ове године, великим реновирањем Дневне онколошке болнице.

“У Дневној болници за онколошке пацијенте годишње се обави између 25 и 28. 000 прегледа, око 80 прегледа и око 30 пацијената на хемиотерапији сваког дана у просеку. Захваљујући несебичном залагању и уложеним средствима Анке Ерне и њеног супруга Дејвида, у сарадњи са Фондацијом Дивац за непуних годину дана реализовани су пројекти увођења кисеоника, реконструкције лифтова и комплетног опремања и реконструкције Дневне болнице за хемиотерапију”, истакла је др Весна Стевић Гајић, в.д. директора Опште болнице.

Ана Дивац, оснивач и председница УО Фондације “Ана и Владе Дивац”, присуствовала је отварању Дневне онколошке болнице.

“Фондација је, од почетка пандемије, успела да обезбеди помоћ за више од 50 000 људи којима је хитна подршка била неопходна. Сваке године имамо све више доброчинитеља у нашим редовима који су део наше мисије да будемо подршка онима којима је помоћ потребна. Данас у том тиму имамо више од 700.000 људи који су помогли донацијом, сарадњом, волонтирањем. Међу пријатељима Фондације посебно место заузимају Анка и Дејвид Ерне као највећи појединачни донатори Фондације “Ана и Владе Дивац”. Ја им се и овом приликом неизмерно захваљујем на томе”, рекла је госпођа Дивац.

“Велика ми је част што можемо да помогнемо здравственом систему Србије у овом тешком времену. Велико је задовољство што се данас налазимо у Општој болници у Крушевцу, у родном граду моје супруге Анке. Донација Дневној болници за онколошке пацијенте посвећена је сећању на члана наше породице Радича Јакшића”, рекао је Дејвид Ерне, који заједно са својом супругом Анком, дуги низ година помаже и Крушевљане и све грађане Србије.

Донација Општој болници у Крушевцу је једна у низу акција којима Фондација “Ана и Владе Дивац” помажу људима током пандемије, првенствено здравственим радницима и грађанима који су оболели од ковида. Од почетка 2020. године Фондација је пружила помоћ у вредности од 650.000 долара.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x