Велики раст спољне трговине са Кином

Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Расинског округа, са седиштем у Крушевцу, потписала је Споразум о сарадњи са дугогодишњим партнером, Централном европском логистичком зоном (ЦЕЦЗ) у Будимпешти. Директорка ПКС РПК Маја Марковић подсећа да је ово прва комора из централне и југоисточне Европе која је потписала уговор за ову годину и наглашава да ће се сарадња одвијати кроз организацију пословних сусрета, разних сајмова и контаката онлајн и повезиваће наше и кинеске компаније.

“Ако сумирамо досадашње резултате, ми смо задовољни претходном сарадњом, што показују и подаци о спољно-трговинској размени. До 2014. године сарадња наших привредника са Кином је била на минималном нивоу, а од 2014, када је РПК Крушевац започела сарадњу са ЦЕЦЗ, започиње тренд раста, а нарочито од 2017. када је потписан први споразум са њима. Ако посматрамо мапу спољно-трговинских партнера у Расинском округу, Кина је на првом месту у увозу. Од активности је договорено да почетком априла почну онлајн пословни сусрети, а очекујемо потврду да ће бити организован сајам “China brand faire” у Будимпешти, ако епидемиолошка ситуација буде повољна”, каже Маја Марковић, директорка РПК Крушевац.

Новина је да је РПК Крушевац њихов стратешки партнер и ова привредна асоцијација представља целу нашу земљу, док ће делегација из ЦЕЦЗ посетити Србију и расинске привреднике у другој половини ове године.

“Циљ је да се повећа извоз наших производа у Кину. Председник Србије Александар Вучић договорио је са председником Кине Си Ђипингом да се до краја године потпише уговор о слободној трговини, који је веома важан за наше привреднике, али и за долазак нових инвеститора у Расински округ и Србију у целини и тако постанемо још атрактивнија дестинација за инвестирање. Из Кине се увозе машине и разни пратећи делови, гранит, расвета, текстил и друго, а извози дечја храна, бренди, вино, домаћи сокови и друго”, закључује директорка РПК Расинског округа Маја Марковић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x