Произвођачи грожђа и вина у Трстенику прославили свој дан, празник Светог Трифуна

Уз традиционално сечење славског колача и културно – уметнички програм, по 18. пут за редом виноградари, воћари и винари прославили су свој дан и славу Свети Трифун. Организатори ове манифестације били су, као и ранијих година, општина Трстеник, општинска Туристичка организација, Народни универзитет, Канцеларија за пољопривреду и Удружење “Свети Трифун”.

Према речима Владимира Јевтића, директора Туристичке организације у Трстенику, на конкурс за оцењивање квалитета вина пријавио се велики број винара. Стручна комисија оцењивала је 89 узорака различитих сорти вина у категоријама: црвено, бело и розе.

На пригодној свечаности, уз изложбу вина, калемова и опреме за производњу, као и пратећих ручних радова, проглашени су најбољи винари којима су додељена признања, а укупно 27 произвођача добило је златне и сребрне плакете и медаље за различите сорте вина.

“Трстеничко подручје има дугу традицију у области виноградарства, а производи од грожђа су препознати по квалитету. Локална самоуправа настоји да подстицајима и мерама, из године у годину, изађе у сусрет, уз сталну комуникацију са винарима и виноградарима. Нарочито подстицаје усмеравамо за осигурање усева, јер то је препозната и значајна мера. Наставићемо и даље ове активности како би наши пољопривредници били задовољни и остваривали значајне приходе”, поручила је председница општине Трстеник Милена Турк у свом обраћању присутнима.

Она је виноградарима, воћарима и винарима честитала славу, Светог Трифуна и пожелела још боље успехе у наредном периоду.

На подручју трстеничке општине,према речима председника Скупштине општине Трстеник Герасима Атанасковића, засађено је 2.200 хектара винограда, а сваке године произвођачи уберу 15.000 тона грожђа. На 2о хектара гаје се винске сорте са географским пореклом, а на 1.500 хектара гаје се остале винске сорте, док су стоне сорте засађене на 680 хектара, навео је на крају Герасим Атанасковић, председник Скупштине општине Трстеник.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x