Велико интересовање за вакцинацију против грипа, наручено још 100 доза

Интересовање за вакцину против сезонског грипа ове сезоне је било велико, а према речима др Јасмине Ракић, директорке Дома здравља “Др Властимир Годић” у Варварину, свих 600 доза ове вакцине је утрошено тако да је наручено још 100 нових доза, што је јасан показатељ да је порасла свест наших суграђана о бризи о сопственом здрављу.

“Одазив наших суграђана на вакцинацију против сезонског грипа је као никада раније, потрошили смо свих 600 доза, наручено је још 100, интересовање никада није било веће тако да Варварин предњачи у вакцинацији у региону, у односу на број становника”, наглашава др Ракић.

Она подсећа да је Дом здравља ранијих година морао да позива пацијенте, да би се ове године тражи вакцина више тако да је обезбеђено још 100 доза, али ће у случају даљег великог интересовања бити обезбеђено још вакцина.

Вакцинација против сезонског грипа се посебно препоручује особама старијим од 65 година, оболелима од кардио-васкуларних обољења, обољења метаболизма (диjабетес), цистичне фиброзе, хроничних респораторних болести и хроничне упале бубрега, као и особама ослабљеног имунитета (конгениталним или стеченим).

Вакцину могу да приме и деца старости од 6 до 36 месеци, која нису претходно била инфицирана или вакцинисана против инфлуенце – грипа, али у две дозе, с тим да другу дозу треба да приме 30 дана након прве дозе. Њима се даје половина дозе, односно вакцина од 0,25 мл, док деца од треће године и навише примају дозу за одрасле, односно вакцину од 0,5 мл.

Сви грађани који имају индикацију (потребу) да приме вакцину, треба да се јаве свом изабраном лекару, јер вакцину не смеју да приме особе које у тренутку вакцинације имају повишену температуру или неко акутно обољење. Такође се не сме примењивати у случају преосетљивости на неку од компоненти вакцине.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x