Заједничко саопштење предизборних штабова Јеремића, Јанковића и Обрадовића

Иако “јасно одвојени у председничким кампањама”, изборни тимови Бошка Обрадовића, Вука Јеремића и Саше Јанковића, сагласили су се о заједничком циљу да “спрече нерегуларности и крађу у изборном процесу и да заштите права бирача да на председничким изборима слободно, неометано и без страха бирају свог председника”, пише у заједничком саопштењу предизборних штабова тројице председничких кандидата.

Предизборни штабови тројице кандидата позивају овом приликом Републичку изборну комисију да призна право судским оверитељима да врше оверу потписа грађана зато што Закон о избору председника Републике изричито наводи судске оверитеље, а не нотаре, као искључиво надлежне за послове овере потписа и упозоравају да, у супротном, услед недовољних капацитета нотарских канцеларија и притисака власти на нотаре, биће угрожено или онемогућено право појединих председничких кандидата да поднесу кандидатуру.

Позивају и Народну скупштину да оснује Надзорни одбор за контролу избора, састављен од представника свих парламентарних странака који би надгледао целокупан процес и поднео јаван писани извештај Скупштини и грађанима Србије по окончању избора као и председницу Народне скупштине да одмах упути званичан позив Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да обави посматрачку мисију, у складу са досадашњом праксом.

Предизборни штабови Јеремића, Јанковића и Обрадовића позивају и државне органе да “не допусте и не понављају нерегуларности које су забележене у извештају ОЕБС-а. У извештају ОЕБС-а од 24. априла 2016. године, уочене су бројне неправилности у току изборног процеса и дате препоруке које нису испуњене. Зато захтевамо од државних  органа да  их не понове у предстојећем изборном процесу”.

Из предизборних штабова тројице опозиционих кандидата поручују да ће њихови правни тимови предузимати усаглашене мере како би током целог изборног процеса пратили и штитили остваривање права грађана на слободну изборну вољу.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x