Драгослав Милутиновић посетио живинарску фарму “Стевановић” и пољопривредно газдинство браће Арсић

Помоћник директора Управе за аграрна плаћања Драгослав Милутиновић и председник општине Варварин Војкан Павић посетили су живинарску фарму “Стевановић” у Бошњану, једну од највећих фарми у темнићком крају и пољопривредно газдинство браће Саше и Раше Арсић у Бачини, највећу фарму товних јунади у општини Варварин.

По Милутиновићевим речима, који је приликом обиласка живинарске фарме “Стевановић” у Бошњану присуствовао и уградњи нове опреме и проширењу капацитета, могло се видети како изгледа једна савремена и одговорна производња.

Власник живинарске фарме Мирослав Стевановић бави се овим послом двадесет пуних година, тренутно има 20.000 кока носиља, а тренутно капацитет шири за још 10.000 тако да ће овај производни погон бити по свим европским стандардима.

“На дневном нивоу производимо 18.000 јаја, све пласирамо на домаћем тржишту, у свим деловима Србије. Фарму ширимо сопственим средствима, кренуо сам са 4.000, ове године долазимо до 30.000. Није лако, али сналазимо се”, наглашава Стевановић.

Браћа Саша и Раша Арсић из Бачине озбиљно се баве пољопривредном производњом, обрађују 200 хектара земљишта, баве се узгојем товних јунади, као и ратарством, а према речима Саше Арсића у плану је и да у наредном периоду засаде и 10 хектара вишања.

“Наша породица узгојем јунади бави се узгојем и товом јунади задњих 12 година, то нам је основна делатност, а поред тога бавимо се и ратарством где обрађујемо око 200 хектара земље. Од тих 200 хектара имамо 50 хектара сунцокрета, 40 уљане репице, око 40 хектара пшенице и остатак је под кукурузом”, наводи Арсић.

Породично газдинство браће Арсић једно је од највећих у темнићком крају, општинске субвенције врло ретко користе због тога што законом није дозвољено користити две врсте субвенција, зато користе субвенције које даје држава и које су доста веће од локалних.

“Пошто смо се одлучили на ратарску производњу, ми пуно улажемо у набавку механизације и опреме, прошле године смо купили једну приколицу нову, један сетвоспремач нов, ове године смо купили један расипач Амазонов нов и једну сејалицу Амазонову д9 од 3 метара. Планирамо сваке године да набавимо по неку нову машину”, каже Саша Арсић.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x