Међународни дан борбе против дрога обележен у Варварину

Црвени крст Варварин, у сарадњи са Домом здравља “Др Властимир Годић”, обележио је Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога. Овај дан обележава се 26. јуна широм света, а овогодишња кампања се одржава под слоганом “Прво саслушај”.

Волонтери Црвеног крста и запослени у варваринском Дому здравља су ову активност одржали и у кафићима, посластичарницама, као и испред школа, где су младима дељени лифлети и разговарано је са њима о болестима зависности, алкохолу, пушењу, дрогама и поседицама ХИВ-а, речено нам је у варваринском Црвеном крсту.

“У Средњој школи Варварин и у вишим разредима основних школа наше општине, ученицима су одржане радионице и предавања о штетним последицама конзумирања дрога. Радионице су рађене на основу медицинских доказа који су засновани на сазнањима о болести зависности, о утицају и штетности психоактивних супстанци”, каже секретар Црвеног крста Ружица Живановић.

Она наглашава да је циљ радионица да се младима укаже на честе заблуде и погрешну информисаност о безбедном реактивном коришћењу дрога, да се унапреде њихова знања и да им се пружи јасна представа о дејству и последицама конзумирања ових супстанци на људско здравље.

Иначе, Министарство здравља Владе Републике Србије подсећа да је, у складу са Стратегијом о спречавању злоупотребе дрога за период од 2014. – 2021. године, покренуло иницијативу за увођење превентивног програма за спречавање ризичног понашања код деце и омладине, а у овом програму учествују и Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство омладине и спорта.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x