Нови закључци Штаба за ванредне ситуације општине Варварин

На данашњем састанку Штаба за ванредне ситуације општине Варварин донети су следећи закључци, који су у складу са Одлукама Владе Републике Србије и пренети су и на локални ниво.

Од 18. марта 2020. године, у 10:00 сати, у свим срединама општине Варварин апсолутно је забрањен излазак на улицу свим лицима старијим од 70 година, а уводи се и забрана кретања свим лицима, било којег старосног доба у време од 20:00 до 05:00 часова, почев такође од 18. марта. Ова мера подразумева да у наведеном временском интервалу нико не може да буде на улици, осим овлашћених лица надлежних органа који спроводе одређене мере, или оних лица која имају радну обавезу у трећој смени.

Обустављен је и целокупан изборни процес за парламентарне и локалне изборе заказане за 26.04.2020. године, јавна предузећа и установе чији је оснивач Република или јединица локалне самоуправе обавезане су да хитно доставе бројеве телефона и мејлове путем којих грађани могу добити информације из њиховог делокруга рада, а исте бројеве телефона и мејл адресе јасно и видљиво требају истакнути на улазима, и објавити на својим интернет презентацијама (сајтовима).

Обавезана је и Општинска управа општине Варварин, као и сва предузећа и установе чији је оснивач општина да одмах обуставе рад са странкама и да грађане упуте да своје захтеве подносе путем е-управе, препорученом поштом, путем мејл адресе општине Варварин opstina@varvarin.org.rs, или телефона 037/787-171. Службеник надлежан за решавање по захтеву дужан је да подносиоца контактира, упути га на који начин може да оствари своје право, и само у случају да је неопходно закаже долазак на одређено место и у одређено време у просторије органа.

Штаб је препоручио руководиоцу Општинске управе општине Варварин, да у складу са могућностима, а да то не угрози извршавање обавеза јединице локалне самоуправе у ванредном стању омогући рад од куће лицима старијим од 60 година, као и мајкама које имају децу млађу од 12 година старости уколико им је супружник у радном односу и његов изостанак са посла није могућ у радно време Општинске управе. Лица којима буде омогућен рад од куће дужна су да буду доступна и да се јављају на телефоне које ће оставити начелнику Општинске управе, односно свом непосредном руководиоцу, и да поступају по налогу који добију телефонским путем.

Центар за социјални рад за општине Варварин и Ћићевац, и Општинска организација Црвеног крста Варварин обавезани су да доставе податке о угроженим категоријама домаћинства, са њиховим адресама, бројевима телефона, док су јавна предузећа и установе чији је оснивач Република или јединица локалне самоуправе у обавези да свакодневно до 12:00 часова достављају информацију о залихама и потребама за заштитним средствима (маске, рукавице, дезинфекциона средства).

ЈКП “Варварин” задужено је да организује и спроводи континуирану планску дезинфекцију улица у седишту општине, а по потреби и улица у сеоским подручјима. План активности на спровођењу ове мере, као и извештај о предузетим радњама, ЈКП “Варварин” дужно је да свакодневно доставља Општинском штабу за ванредне ситуације.

Наложено је ангажовање повереника и заменика повереника цивилне заштите у насељеним местима и Управника стамбених зграда у циљу добијања података о лицима којима је потребна помоћ, података о лицима који су допутовали из иностранства, као и координација и комуникација са грађанима и лицима ради пружања потребне помоћи.

Руководилац инспекције је задужен да организује и спроведе активности појачаног назора над спровођењем свих мера донетих у вези проглашеног ванредног стања, а посебно наредбе којом је ограничено радно време пословим објектима у области трговине, угоститељства и занатства који  пружају непосредне услуге грађанима, и да о томе обавештавају Општински штаб за ванредне  ситуације.

Сва јавна предузећа и установе чији је оснивач република или јединица локалне самоуправе дужне су да се придржавају строгих мера санитарне заштите (употреба рукавица, заштитних маске дезинфекционих средстава и баријера).

Наложено је и активирање Општинске управе и свих субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање да својим капацитетима учествују у задацима које ће утврђивати Општински штаб за ванредне ситауције (додатно чишћење и дезинфекција јавних површина, дезинфекција јавних простора, транспорт хране, лекова, дезинфекционих и заштитних средстава, истовар и дистрибуција и достава потребних средстава до корисника).

Забрањен је рад клуба пензионера, док је Црвени крст Варварин у обавези да настави са организацијом и дистрибуцијом топлих оброка из народне кухиње у складу са планом својих активности и обезбеди волонтере за пружање помоћи у куповини и дистрибуцији намирница и лекова.

Дом здравља “Др Властимир Годић” дужан је да спроводи најстрожу контролу улаза и излаза, устроји јасну процедура кретања у кругу дома здравља, као и појачано обезбеђење круга уз ригорозне мере санитарне заштите и достављање података из свог делокруга рада Општинском штабу за ванредне ситуације сваког дана до 12:00 часова.

Формиран је и Контакт центар преко којег се грађани којима је ограничена слобода кретања могу информисати о задовољењу својих потреба организоваће се у просторијама општине Варварин путем контакт телефона 037/787-171, 037/787-173, 037/787-260, 037/788-782 и 037/788-848 у времену од 07:00 до 15:00 часова, а путем мобилног телефона 064/575-00-30, као и путем мејл адресе општине opstina@varvarin.org.rs, непрекидно 24 часа.

Ссва предузећа и установе чији је оснивач општина у обавези су и да своје запослене који немају обавезе у оквиру обављања активности из делокруга рада субјекта ставе на располагање Општинском штабу за ванредне ситуације ради спровођења планираних активности. Такође су дужни да на располагање ставе и сва материјална средства (возила, опрему, и сл.).

Штаб за ванредне ситуације општине Варварин упутио је и позив грађанима млађе старосне доби, који су доброг здравственог стања, да се пријаве Црвеном крсту Варварин да у својству волонтера пруже помоћ својим најстаријим суграђанима у достави лекова и основних животних намирница. Такође је упућен позив и свим другим правним и физичким лицима која желе да учествују у пружању помоћи и своје капацитете ставе на располагање Општинском штабу за ванредне ситуације, а обавештење о својој намери дужни су да пошаљу у писаном облику на мејл општине Варварин opstina@varvarin.org.rs.

Координацију свих активности у спровођењу наредби и закључака надлежних органа општине Варварин вршиће кабинет председника општине на челу са помоћником председника Дејаном Милановићем, стоји у обавештењу Штаба за ванредне ситуације општине Варварин.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x