Општина Варварин припрема програм подршке младим пољопривредницима

Општина Варварин кроз Програм за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја повећала је средства за суфинансирање темнићких пољопривредника тако да овогодишњи буџет за те намене износи 21 милион динара и очекује се скорашње расписивање Конкурса.

По речима заменика председнице општине Варварин Дејана Милановића поред стандардних програма за субвенционисање набавке пољопривредне механизације и опреме, набавке воћног садног материјала, приплодних грла и премије осигурања ове године биће обезбеђени и грантови за подршку младим пољопривредницима из ове општине.

Милановић наглашава да је план да 5 добрих агробизнис идеја општина финансира кроз грантове од по 200.000,00 динара, док ће заинтересовани млади пољопривредници кроз Конкурс бити упознати са условима како да добију та средства.

“Наставили смо са добром праксом и у разговору са пољопривредницима добили смо уверавања да су они задовољни са овом политиком развоја и програма субвенција, а оставили смо све три мере кроз које смо и до сада реализовали директна давања у физичку имовину. Најпопуларнија мера и даље је суфинансирање набавке пољопривредне опреме и механизације где имамо и највише захтева и опет смо ту највише средстава определили и дајемо 50% од укупне инвестиције без ПДВ-а, уз укупни износ до 50.000,00 динара. Друга мера је подизање вишегодишњих засада воћа, ту дајемо 60% од укупне инвестиције без ПДВ-а, са максималним износом до 60.000,00 динара, док за развој сточарства, за набавку приплодних грла субвенције износиће 50% без ПДВ-а”, објашњава Милановић.

Поред ових мера, ту је и мера за субвенционисање осигурања усева и засада са 20%, у максималном износу до 50.000,00 динара, а опредељена су и средства за едукативне активности и посете пољопривредним сајмовима који су редовно организовани пре пандемије изазване корона вирусом и које је велики број темнићких пољопривредника посећивао.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x