Првомајски уранак на Багдали

У организацији Већа савеза самосталних синдиката Крушевац на брду Багдала одржан је 121. по реду првомајски уранак. Овај празник је у Крушевцу обележен први пут још давне 1896. године, само 6 година од одлуке Друге интернационале да се 1. мај слави као празник међународне солидарности пролетаријата. Треба такође подсетити да је Крушевац један од четири градова у Србији, поред Београда, Шапца и Аранђеловца, где је педесетак радника, занатлија и средњошколаца прославило празник рада.

На овогодишњем првомајском уранку прочитан је традиционално раднички проглас који је саставио Савез самосталних синдиката Србије, а у ком се поручује да је “после много година трпљења, жртава, одрицања, сиромаштва и потцењивања” време да живимо боље.

Синдикати путем овог прогласа траже веће плате ради достојанственог живота, јер веће зараде не значе само бољи стандард за раднике. “То је једини пут који води бржем економском расту, праведнијој расподели тешкоћа и богатства, смањењу корупције, социјалних тензија, незадовољстава и несрећа”, наводи се у прогласу. Синдикати такође траже више права јер радници имају част и достојанство, а само поштован и задовољан радник је добар радник, више радних места како би млади остали да раде у својој земљи, као и часну старост и достојанствен живот од својих пензија.

СССС тражи и повећавање зарада, потписивање колективних уговора, повећавање минималне зараде и измену Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

За овај првомајски уранак, по традицији, припремљен је био и пригодан културно уметнички програм, док су се окупљени могли послужити грејаном ракијом и чајем. Милија Вуковић, драмски уметник, прочитао је одломак истакнутог вође социјалистичког покрета у Србији, покретача и уредника Радничких новина и Борбе, Димитрија Туцовића, док су чланови Удружења песника Србије – Поезија СРБ прочитали своје песме.

Првомајском уранку на Багдали присуствовали су и заменик градоначелника Крушевца Весна Лазаревић, заменик председника Скупштине града Крушевца Синиша Максимовић, народни посланици Драгана Баришић и Иван Манојловић, као и председници ГрО СПС Владимир Тасић и ГрО Резервних војних старешина Марко Јеремић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1371

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x