У Србији 4.054 особа инфицирано коронавирусом, у Расинском округу 132

Покрајински секретар за здравство АП Војводине Зоран Гојковић изјавио је да су од последњег извештаја до данас до 15 часова тестирани узорци 2.646 особа, од којих су 424 лабораторијска налаза била позитивна на коронавирус, при чему су до сада у нашој земљи укупно 4.054 особе оболеле од COVID-19.

На територији Расинског округа присуство корона вируса КОВИД-19 потврђено је код 132 особе, највише позитивних је у Крушевцу, чак 98, а затим следи Варварин са 16 заражених особа. Из Крушевца је на анализу послат 371 узорак, а из Варварина 35. На жалаост, на територији Расинског округа од последица заразе овим вирусом преминуло је 10 особа, 7 мушкараца и 3 жене, док је из Округа до данас послато укупно 462 узорака брисева на анализу.

Што се тиче осталих општина Расинског округа, у Ћићевцу је заражено 6 особа, а послато је 12 узорака, у Александровцу 5, послато 12 узорака, у Трстенику 4, послато 18 узорака, у Брусу вирусом КОВИД-19 заражене су 2 особе, а послато је 11 узорака на анализу.

Гојковић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија прецизирао да је до данас хоспитализовано 2.890 пацијената, на респиратору се налази 138 оболелих, док је укупно тестирано 20.958 особа.

Он је нагласио да је у последња 24 часа преминуло још пет особа као последица инфекције овим вирусом, при чему су три особе мушког, а две женског пола, просечне старости 76 година.

У нашој земљи је од почетка епидемије преминуло 85 особа, а смртност у овом моменту износи 2,09 одсто, додао је Гојковић.

Он је прецизирао да су на Клиници за инфективне болести КЦС смештена 54 пацијента, у старом делу нишког Клиничког центра налази се 201 пацијент, а у новом делу још 59.

Према његовим речима, у КЦ Војводине збринута су 142 пацијента, у КЦ Крагујевац хоспитализован је 91 оболели, док су у КБЦ “Драгиша Мишовић” смештена 303 пацијента, а на Пулмолошкој клиници КЦС њих 79.

У КБЦ “Земун” налази се 340 пацијената, у КБЦ “Звездара” 345, у Општој болници Панчево 158, а у ВМЦ Карабурма 74 оболела навео је Гојковић и додао да је на Београдском сајму смештено 387 пацијената, у Хали „Чаир“ и хотелу „Центротурист“ у Нишу укупно 292 пацијента, уз још 170 у Дому студената Медицинског факултета Ниш.

Покрајински секретар је указао на то да се на Новосадском сајму налази 170 пацијената, док је у Средњој медицинској школи “Два хероја” у Новом Пазару смештено 18 оболелих.

Гојковић је истакао да је у Геронтолошком центру Ниш на коронавирус позитивно 140 штићеника, као и четири запослена, додавши да је у преподневним часовима лишен слободе директор те установе, против којег је поднета кривична пријава за тешко дело против здравља људи за шта је предвиђена казна затвора до 12 година.

Нажалост, ово је последица једног веома непрофесионалног односа и непоштовања прописа, где смо установили читав низ неправилности у раду Центра, који су довели до овако великог броја заражених у тој установи, нагласио је покрајински секретар.

Он је указао на то да су у Геронтолошком центру Ниш биле дозвољене посете родбине и изласци ван дома, што је строго забрањено прописима и супротно налозима руководиоцима да поступају у складу са протоколом.

Гојковић је навео да има и индиција да су се крили симптоми болести у почетку инфекције, нагласивши да је ово показатељ шта може да се догоди уколико један појединац не поштује уведене мере и до каквих компликација може да дође.

Према његовим речима, највећи број грађана Србије поштује уведене мере, а они који то не чине биће строго санкицонисани.

У установама социјалне заштите и домовима за одрасле и старе, којих укупно има 229 са капацитетом од 8.617 корисника, закључно са 13. априлом, потврђено је присуство вируса код 44 корисника и 25 запослених, нагласио је Гојковић и прецизирао да је то случај у Дому за смештај старих „Стара пруга“ у Умци, „Доживети стоту“ у Земуну, ГЦ Ниш, Дому за старе и одрасле „Нана“ у Београду, Дому за ометене у развоју Блаце и Дому за смештај одраслих Кулина.

Он је додао да је присуство заражених регистривано и у Дому за старе у Смедереву, Дому за смештај лица ометених у развоју „Трбуње“ у Блацу, Дому за старе „Ескоб центар“ у Нишу, Центру за смештај одојчади и деце у Београду, Дому за смештај одраслих „Сунчев брег“ у Београду, Градском центру Нови Београд и ГЦ Нови Београд услуга помоћи у кући.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић истакао је да је инфекција коронавирусом у Геронтолoшком центру у Нишу изузетно озбиљна и тешка и да није била очекивана, уз напомену да је уследила након што се последњих дана стекао утисак да се смањује притисак на КЦ Ниш.

Он је оценио да се из тога види до чега може довести неодговорност оних који морају да поштују мере и спроводе их у својим установама.

Тиодоровић је додао да се завршава пребацивање позитивно тестираних штићеника и радника у КЦ Ниш, указавши на то да је отварањем новог дела Центра, који може да функционише као ковид болница, на располагању још 460 постеља.

У овој фази моћи ћемо да извршимо обавезу према југоистоку Србије и збринемо све којима је неопходна медицинска помоћ, истакао је он и додао да је веома значајно то што је и у Лесковцу припремљена болница.

Тиодоровић је навео да инфицирани у Геронтолошком центру у Нишу за сада имају лаку клиничку слику, али пошто се ради о старијим људима, хроничним болесницима са великим коморбидитетом, то не значи много.

Сви радници Клиничког центра трудиће се да не дође до најстрашнијег исхода. Позивам све који воде такве и сличне установе да схвате да не треба бити емотиван у ситуацији када треба да се спроводе мере којима се смањује могућност заражавања, истакао је он и додао да они који су посећивали штићенике те установе нису учинили ништа добро члановима своје породице или пријатељима.

Тиодоровић је још једном поновио да је непходно да се до краја понашамо врло одговорно и са гвозденом дисциплином.

Он је, говорећи о броју пацијената на респиратору, навео да се бележи благи тренд опадања, што може дати почетни оптимизам, јер је онима који су на респираторима живот највише угрожен.

Према његовим речима, Србија располаже са довољно респиратора и у том погледу можда боље стојимо и од неких много богатијих и развијенијих земаља.

Тиодоровић потврдио да су на Инфективну клинику у Београду стигли брзи тестови којима се за 20 минута може утврдити да ли је неко позитиван на коронавирус.

Ти тестови ће нам нарочито користити касније, у мају и јуну, како би се проверило да ли је зараза вирусом свежа, или је реч о пацијенту који је на путу оздрављења, рекао је он.

Одговарајући на питања новинара послата имејлом, Тиодоровић је рекао да је до великог броја заражених медицинских радника дошло више због неадекватног коришћења заштитне опреме, него због несташице, јер је, како је објаснио, сва опрема набављена на време.

Чланови Кризног штаба нагласили су да ће о свим наредним мерама грађани бити обавештени на време, како би могли да се припреме, преневши став струке да се још нису стекли услови да се старијима од 65 година дозволи шетња за време полицијског часа.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1350

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 19. мај Доњи Катун; 20. мај Бачина; 21. мај Бошњане; 24. мај Доњи Крчин; 25. мај Обреж; 26. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x