У Србији укупно 46 особа заражено коронавирусом

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је вечерас да је у нашој земљи потврђено још пет случајева заразе коронавирусом, тако да је укупан број заражених порастао на 46. Лончар је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је данас тестирано још 12 људи.

Он је навео да у Београду има 12 пацијената и сви су тренутно стабилни, у КЦ Ниш пет пацијената, који су добро, као и један пацијент у Крагујевцу, који се такође добро осећа, уз напомену да нико од њих није на респиратору.

Лончар је најавио и деловање државе против оних који злоупотребљавају актуелну ситуацију, будући да постоји доста притужби грађана у вези са злоупотребама од стране оних који држе апотеке и који формирају цене за ону робу која је тражена, као што су маске, дезинфекциона средства и слично.

Министар је упутио молбу грађанима да пријаве такву врсту злоупотребе, и најавио да ће потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића замолити да отвори посебну телефонску линију за пријаве.

Према његовим речима, оно што може да уради држава у том случају јесте да шаље надлежне инспекције.

Такође, једна од злоупотреба односи се на људе који купују огромне количине свега, не остављајући за друге, рекао је он и апеловао на грађане да буду солидарни, поручивши да ће приоритет државе бити да реагује на ове врсте злоупотреба.

Лончар је, када је реч о експертима из Кине, пренео да очекује да ће у најскорије време доћи у Србију, али да је тренутно, свакако приоритет Италија, будући да је тамо драматичнија ситуација.

Он је, говорећи о лековима за реуматска обољења која се помињу да помажу, подвукао да је крајње неодговорно напамет причати о неком производу, док нема довољно доказа.

Када се неки лек испита мора постојати довољно студија и резултата. Српске власти су провериле лек који се помиње и има га у Србији. Међутим, тај лек може да се даје у одређеним индикацијама, када су стриктно резултати какви треба да буду, објаснио је министар.

Нама је безбедност људи и здравље на првом месту. Морамо да се придржавамо онога што је доказано и што ће најмање нашкодити људима, при чему смо отворени за све новине које дају резултате, подвукао је Лончар.

Он је, када је реч о кинеском држављанину који је оболео, рекао да је реконструисано његово понашање и кретање и да су епидемиолошке службе урадиле све што изискује ситуација.

Према његовим речима, тај човек се налази на инфективном одељењу, стабилан је и боље него што је био, а ситуација се прати даље јер још није прошло 14 дана од његове инфекције.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да се у КЦ Војводине налазе четири пацијента.

Према његовим речима, два су у знатно побољшаном стању, једна особа, која је у овом тренутку најтежи пацијент у целој Србији, и даље је на механичкој вентилацији, док се четврти пацијент налази у тежем општем стању, али за њега још није потребан респиратор.

Пацијент у Панчеву, како је пренео, стабилног је општег стања, које је у благом побољшању.

Сви они који су били у контактима за које је наложена изолација у кућним условима нам се већ осми дан не јављају да имају озбиљније знаке болести, рекао је Гојковић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x