У Србији укупан број заражених корона вирусом 5318, преминуле 103 особе, излечено 443

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да су од последњег извештаја до данас до 15 часова тестирани узорци 3.194 особе, од којих је 445 било позитивно.

У Расинском округу вирус КОВИД-19 од почетка пандемије потврђен је код 161 особе, највише позитивних је у Крушевцу, 125 људи, а затим следи Варварин са 17 заражених. Према нашим сазнањима ситуација у Варварину се полако стабилизује тако да у четвртак ни један становник општине Варварин није упућен на лечење у Одељење за инфективне болести крушевачке Опште болнице.

На жалост, од последица вируса КОВИД-19, на територији Расинског округа преминуло је 15 особа, 10 мушкараца и 5 жена. Седморо преминулих је са територије града Крушевца, шесторо из Варварина, а по једно лице из општина Ћићевац и Трстеник.

У осталим општинама Расинског округа стање је следеће: у Ћићевцу је корона вирусом заражено 7 особа, у Александривцу 6, Трстенику 4 и Брусу 2. На инфективном одељењу Опште болнице Крушевац збринуто је 165 пацијената, а очекује се и пријем пацијената са блажом клиничком сликом у Хали спортова у Крушевцу.

Дарија Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре, која је овог пута одржана у Нишу, прецизирала да је до данас хоспитализовано 3.511 пацијената, на респиратору се налази 120 оболелих, док су укупно тестиране 29.472 особе. Она је нагласила да су у последња 24 часа преминула још четири пацијента, при чему су три особе мушког, а једна  женског пола.

“У нашој земљи су од почетка епидемије преминуле 103 особе, а смртност у овом моменту износи 1,9 одсто”, додала је Кисић Тепавчевић. Тај проценат се смањује у односу на јуче када је износио више од два одсто, истакла је она, додавши да је укупан број заражених до данас 5318.

Заменица директора Института „Батут“ је указала на то да је укупан број излечених грађана до сада 443, при чему је навела податак да је до данас тестирано 6.070 здравствених радника, од којих су 593 позитивна на коронавирус, а преминуло је њих пет.

Она је рекла да су хоспитализована 382 здравствена радника, напоменувши да су они група која је професионално под повећаним ризиком, при чему проценат обољевања у тој групи износи између 10 и 15 одсто свих оболелих, што је случај и у другим земљама.

Кисић Тепавчевић је, одговарајући на питање о броју заражених у Специјалној болници за психијатријске болести ”Горња Топаоница”, рекла да је у овом тренутку 318 пацијената и 152 здравстевна радника у тој установи у изолацији.

Према њеним речима, 44 особе су имале симптоме респираторних инфекција и задовољавале су дефиницију случаја за тестирање, али нису биле позитивне, а даље анализе су показале да је вирус потврђен код шест здравствених радника и код два пацијента.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић поручио је да се ситуација у Нишу држи под контролом, и додао да су капацитети на југу Србије спремни да приме све грађане код којих је дијагностификован COVID-19 или имају сумњу на то.

Тиодоровић је истакао да КЦ Ниш, без обзира на то што су у њему смештени заражени из Геронтолошког центра, располаже довољним капацитетима да може да прихвати најтеже болеснике.

Проширујемо капацитете привремених болница тако да располажемо са још 700 постеља, с тим што сада имамо велику помоћ јер ће и ковид болница у Лесковцу моћи да прими 220 пацијената и она је почела да се попуњава, рекао је он.

Такође, Тиодоровић је саопштио да је у Дому за особе ометене у развоју у Трбуњу код Блаца потврђена инфекција код 27 радника, али не и код штићеника, при чему је најавио понављање тестирања.

Истовремено, он је навео да појачане гужве пред продавницама не би требало да представљају опасност, уколико се сви придржавају потребних мера, при чему је упутио позив грађанима да се пред празнични викенд, током којег ће бити продужен полицијски час, понашају одговорно.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x