Влада Србије наставља економско јачање државе и чување мира и стабилности

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић рекао је да су на посебној седници Владе, одржаној у Крушевцу, разматране четири теме из делокруга и надлежности МУП-a и Министарства одбране, а тичу се унутрашње и спољне безбедности.

Вучевић је у изјави новинарима, након обиласка техничко-тактичког збора Војске Србије, објаснио да су министри у тим ресорима поднели кратак извештај, а било је речи и о томе шта Министарство културе ради на очувању свих националних и идентитетских ствари и питања које красе и одређују наш народ.

“Наравно, разговарано је и о економији, која је мотор развоја државе”, рекао је премијер, нагласивши да без снажне привреде, уређених финансија, стабилне монетарне политике ни Војска Србије ни Министарство одбране не би имали све ово што се данас видело на техничко-тактичком збору.

Он је додао да је на седници Владе било речи и о томе шта треба да се уради у Крушевцу и Расинском округу по питању здравства, заштите животне средине, комуналне и саобраћајне инфраструктуре.

“Пошто нема поштовања међународног јавног права, данас смо се, уместо у Грачаници и на Газиместану, окупили у царском граду Крушевцу”, нагласио је Вучевић.

Премијер је, говорећи о Србима у региону, навео да држава Србија остаје уз свој народ и да поштује све државе, иако неке од њих, нажалост, не поштују нашу земљу.

“Неки сматрају да део наше територије треба да буде самостална држава. Ми са свима желимо најбољу могућу сарадњу, али по међународном јавном праву, по међународним уговорима, Србија има и обавезу и моралну одговорност да води рачуна о заштити националног, културног и духовног идентитета Срба где год да живе”, поручио је Вучевић.

Крушевљани су данас могли да уживају у приказу наоружања и војне опреме са којом располаже Министарство одбране и Војска Србије. Тим поводом председник Владе је указао на то да је на овом збору по први пут приказан нови систем противваздушне одбране, кратког домета, ХQ-17, који је дошао из Кине.

“То је нешто што гарантује још бољу заштиту ваздушног простора над нашом отаџбином и представља један убитачан тандем са нашим најјачим оруђем што се тиче противваздушне одбране, са системима ФК-3”, истакао је Вучевић.

Грађани су, како је додао, могли да виде и много тога новога, од производње муниције, онога што ради наменска индустрија, производње артиљеријско-ракетне муниције, граната, мина, па све до сложених борбених система, али и нову верзију самоходне хаубице Нора, Гвоздику, тенкове М-84 и БВПМ.

“Посебно смо поносни на развој артиљеријско-ракетних јединица и беспилотних летелица, односно дронова, нечег што представља будућност безбедности сваке државе”, нагласио је премијер. Према његовим речима, највећи део производа који су данас приказани сами производимо, не зависимо ни од кога.

Вучевић је поручио да Влада Србије наставља економско јачање државе, чување мира и стабилности, јер је то наш национални и државни интерес. “Косово и Метохија је наш највећи изазов, јер се свакодневно спроводи терор над Србима од стране Куртијевог режима, без конкретних санкција или опомена из међународне заједнице”, указао је председник Владе.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x