Видовдан симбол пожртвованости и свега доброг у нама

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић поручио је у Крушевцу да је Видовдан угаони камен наше културе и националног идентитета, али и подсетник на кључне тренутке и искушења кроз које смо као народ прошли у историји.

Вучевић је, на централној манифестацији обележавања националног празника Видовдана и 635-годишњице боја на Косову, рекао да је овај дан један од најважнијих датума у историји Србије и српског рода, који обележавамо 635 година.

“Видовдан је дан када се преплићу прошлост, садашњост и будућност. Судбоносни 28. јун није само датум у неком календару, већ моменат који симболизује отпорност, пожртвованост и све оно што је добро у нама”, нагласио је он. Према његовим речима, Видовдан је јавна исповест колективног сећања које опомиње и буди, храбри и бодри, крепи и учи.

“Видовдан је и то да запамтимо дан када смо победили, а не изгубили. На овај дан сећамо се многобројних мученика који су пали за отаџбину, род и веру, пре Косова, на Косову и после Косова. Међу њима је на првом месту свети кнез Лазар, који се 1389. године пре приволео небеском него пролазном земаљском царству”, истакао је председник Владе.

Према његовим речима, кнез Лазар је донео одлуку да се бори, знајући да су све околности против њега, што оличава дух Видовдана. “То је бирање части уместо потчињавања неправди, јачем и снажнијем. То је оно што ниске душе утамничене ропским ланцима не могу да схвате, нити да разумеју”, поручио је Вучевић.

Он је истакао да је колосални бој на Косову дубоко урезан у националну свест, подсећајући нас на високу цену слободе, и додао да је свака генерација имала свој видовдански испит. “Кроз наш рад морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације, да живи, ради и гради се Србија”, рекао је он, подсетивши на то да се наша земља последњих година суочава са новим изазовима.

“Притисци из иностранства, угрожавање наше политичке независности, оспоравање наше војне неутралности и кршење међународног права тестирају нашу мудрост, стрпљење и одлучност. Видовдан нас живо подсећа на то и учи да смо у прошлости превазишли веће изазове и из њих изашли јачи”, рекао је премијер.

Он је напоменуо да смо највеће победе постизали комбинацијом светог тројства нашег опстанка – а то су мудрост, стрпљење, а кад затреба и беспрекорна и заветна одлучност.

“И данас, као и много пута кроз историју, опет покушавају да Србији сломе кичму због Косова и Метохије”, упозорио је Вучевић, поручивши да се наставља одлучна борба за очување државних, националних и народних интереса, за опстанак Косова и Метохије и пре свега за опстанак Срба у покрајини.

“Наша снага лежи у прецима, али пре свега у потомцима – у нашем народу и уједињеној Србији која никада не сме да се дели”, подвукао је премијер.

Вучевић је претходно председавао свечаној седници Владе Републике Србије, која је одржана у Градској кући у Крушевцу, а на којој су учествовали сви министри.

Председник Владе је потом, у пратњи министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немање Старовића, положио венце на Споменик косовским јунацима.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x