15. Пољопривредни сајам у Крушевцу ове године обележили велики број излагача и одлична посећеност

Овогодишњи, 15. по реду Пољопривредни сајам у Крушевцу, свечано је отворила Ивана Поповић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Овогодишњи Сајам обележили су велики број излагача и одлична посећеност, али Регионална сточарска изложба у говедарству, овчарству и козарству, ове године није организована због неповољне ситуације у вези са присуством афричке куге у окружењу Расинског округа.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, заједно са државном секретарком Иваном Поповић, замеником Александром Јовановићем, помоћником задуженим за пољопривреду Марком Кнежевићем и директором Пољопривредне саветодавне и стручне службе Крушевац Радомиром Бушатовићем посетила је Сајам.

Пољопривредни сајам у Крушевцу окупља највеће произвођаче сточне хране, средстава за прихрану, заштиту биља, семенске робе, баштенске опреме, алата, пољопривредне механизације, опреме, осигуравајуће куће, задруге, туристичке организације, удружења из области аграра, институте, школе, Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Србије, Регионалну привредну комору Крушевац, као и Пољопривредни факултет и пољопривредна газдинства из нашег региона.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић поздравила је присутне и нагласила да у циљу подстицања развоја пољопривреде Град Крушевац, издваја знатна средства за помоћ регистрованим пољопривредним газдинствима по Програму подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Крушевца.

“За 2023. годину издвојено је 59.500.000,00 динара. Осим ових мера Град је по Програму подршке пољопривреди издвојио средства за уређење руралне инфраструктуре – уређење некатегорисаних путева, као и за контролу плодности пољопривредног земљишта и развојни пројекат у пољопривреди који се односи на унапређење производње сточне хране и пчеларства. Град Крушевац се труди и да едукацијама, субвенцијама и пројектима пружи подршку нашим пољопривредницима и подигне на виши ниво спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја у нашим селима”, изјавила је градоначелница и захвалила се свима који су подржали овогодишњи Пољопривредни сајам и дали допринос у организацији, као и свим учесницима са жељом да се наша сарадња настави и у будуће и да имамо још више излагача.

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић је званично отворила Сајам и присутнима поручила да је ово министарство заиста пуно тога урадило претходних и ове године за побољшање прихода и услова за бављење пољопривредом.

“Увећане су субвенције како за пољопривредне машине, тако и за све друге намене. У сточарству је повећање субвенција по грлу са 25 на 40.000 динара, као и субвенције за произвођаче млека. Радићемо и даље на побољшању услова за што већа улагања у пољопривреду, а надам се ћемо догодине имати још већи буџет него ове године, који је био рекордан”, рекла је државна секретарка Поповић.

Након отварања, државна секретарка и градоначелница са сарадницима обишле су изложене штандове где су посетиоци могли да погледају изложбу пољопривредних производа, домаће радиности, рукотворина, украсног садног материјала, меда, вина и ракије. Сајам су употпунила и такмичења у припремању котлића, ајвара, српских традиционалних јела, славског колача, најлепши штанд месне заједнице, етно и школски штанд, као и избор за најквалитетнији украсни садни материјал.

Одлуком стручног жирија, награду за најлепше уређени школски штанд добила је ОШ “Јован Јовановић Змај”, друго место припало је Средњој школи “Свети Трифун” са Домом ученика из Александровца, а треће ШОСО “Веселин Николић” из Крушевца. Прво место за најлепше уређени етно штанд освојило је Етно удружење “Кукљинско прело” из Кукљина, друго место припало је Удружењу жена из Рибарске бање, а треће екипи “Избенички Мунгоси” из Избенице. У категорији Месних заједница, прву награду однела је Месна заједница Велики Шиљеговац.

Награду за најлепши славски колач освојило је Удружење грађана “Осмех на длану”, “Чарапани Симитари” припремили су најбоље српско традиционално јело, али и најбољи ајвар, “Бистрички вукови” су освојили награду за најукуснији котлић, док је расадник “Нина” из Великог Шиљеговца добио признање за најлепши украсни садни материјал.

Град Крушевац је на крају 15. Пољопривредног сајма специјалне Повеље доделио и Десанки Вучковић из Дворана, Зорици Жишић из Лесковца, Живојину Манојловићу из Крушевца и екипи “Д&М” из Сокобање. Специјална награда додељена је Хемијско- технолошкој школи и професору куварства Горану Кузмановићу – за велики допринос у развоју туризма, гастрономије и угоститељства Републике Србије.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x