32. Ликовна колонија “Јесен Рибарске Бање” једна од најуспешнијих до сада

Ликовна колонија “Јесен Рибарске Бање” одржана је у прелепом амбијенту подно Јастрепца по 32. пут, а окупила је 12 академских уметника из Србије.

Дизајнерка Ана Закић из Крушевца је урадила пејзаж из природе и један рад у свом стилу, a oво joj је трећи долазак у Рибарску Бању.

“Домаћини су предусретљиви изнад сваког очекивања и подржали су нас максимално. Радила сам комбиновану технику – акрил на платну. Атмосфера је била сјајна, овде су радили дивни људи – сликари и вајари, који су исијавали позитивну енергију и велики елан”, рекла нам је Ана Закић.

Вајар из Београда Матеја Хрњачки урадио је скице за идејно решење скулптуре Војводе Пријезде, а дао је и слободније решење за овај лик као и за друге јунаке из косовског циклуса. Његов рељеф Војводе Пријезде на дасци је својом лепотом и аутентичношћу одушевио све присутне.

Марко Вучковић, вајар из Београда, је имао ауторски задатак да уради лик Милоша Обилића, па је на добром путу да српског хероја представи на оригиналан начин и докаже домаћину свој уметнички израз и стваралачку величину.

Мастер сликарства Снежана Лилић из Београда урадила је две слике – уље на платну, а одушевљена је овим прелепим крајоликом. “Овде је природа много лепа, божанствена, а нисам очекивала толико богатства од Бога датих на једном месту. Боје шума и лишћа су прекрасне па су били додатна инспирација за нас уметнике. Домаћини су се показали на високом нивоу и свака им част, па је била права уживанција сарађивати са њима недељу дана”, каже ова уметница.

Марија Кнежевић, академска сликарка из Београда, уживала је у прекрасном амбијенту српске краљевске бање.

“Упијала сам утиске боја и то пренела на платно у четири различите варијанте. Радим актове у последње време, а овде сам их сместила у шуме и у базен. Све те импресије из базена – пара, вода, људска тела, плаветнило… све се то нашло на слици “Бањске купачице”. Овде је јесен у пуном сјају, обиму и потенцијалу. У Јастребачкој шуми сам боравила током дана и те импресије пренела на слику “Јесење виле”, а у тој шуми се налазе и актови шумских вила које се повремено појављују. Трећа слика је инспирисана шумом, али и проблемом нарцисоидности који је данас доста присутан међу људима, а главна актер слике је Нарциса, опчињена својим одразом у шумском језеру”, објашњава Марија Кнежевић.

Горан Ћеличанин, председник Савета Ликовне колоније у Рибарској Бањи, подсећа да је Ликовна колонија “Јесен Рибарске Бање” одржана по 32. пут и ове године је окупила 8 сликара и по два вајара и карикатуриста.

“Била је то јединствена смотра ових уметника и прави ватромет стилова, техника и аутентичних решења. То потврђују остварена ауторска дела и изузетна радна атмосфера међу учесницима. Ова колонија је бекство из провинцијалности, јер носи велеградски дух и аутентични печат. Одавде произилази уметнички производ достојан сваког дивљења. Рибарска Бања је постала један значајан гејзир српске уметности, јер су овде букнуле боје, природне лепоте, љубав…”, оцењује Ћеличанин.

Љубиша Бата Ђидић, песник и ликовни критичар, изјавио је да се лепа ликовна мисао у Рибарској Бањи негује и остварује пуне 32 године: “У претходне три године учествују и вајари поводом 650 година Крушевца, као старе српске престонице. Вајари дају скулптурску визију косовских јунака и кроз призму народног генија дочаравају српске великане. Вајари се представљају на најбољи могући начин, а Крушевац остварује величанствен подухват – галерију скулптура и портрета косовских јунака и других српских великана.

Милоје Михајловић Миле Меда, председник Савета Специјалне болнице “Рибарска Бања”, у завршној речи изјавио је да је одушевљен уметничким остварењима ове ликовне колоније и врхунским еланом њених учесника.

“Ово је још један доказ да наше друштво мора озбиљно да улаже у културу и уметност, јер креативна решења и остварења остају будућим генерацијама као доказ да радимо за добробит наше заједнице и нова покољења”, закључио је Михајловић и спустио завесу на 32. мини уметнички сабор српских посленика уметности, који је очарао својим делима и креативном атмосфером.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x