51. Сабор народног стваралаштва “Прођох Левач, прођох Шумадију” наредног викенда

Традиционални 51. Сабор народног стваралаштва “Прођох Левач, прођох Шумадију”, ове године ће у општини Рековац и Каленићком Прњавору бити одржан од 29. јула до 01. августа.

Првог дана биће отворена ликовна колонија “Каленић 2021”, док ће у петак 30. јула у Дому културе у Рековцу, са почетком од 20 сати, бити одржан “Златни глас Сабора”. Такмичиће се певачи из многих крајева Србије, а у ревијалном делу посетиоци ће имати прилику да уживају у наступу Радета Јоровића.

Свечано отварање је у суботу, 31. јула, од 18 часова у манастиру Каленић. Програм ће носити назив “Добар темељ срећу значи”, по сценарију и режији Марине Кончар. Сабор ће отворити представник Владе Републике Србије.

У недељу, са почетком у 8 сати, у манастиру Каленић биће одржана света архијерејска литургија, у 11 сати у порти овог средњевековног манастира почиње такмичење здравичара и надметање у најбољим старим јелима – “Златне руке Левча”, док ће у порти бити отворена изложба слика са 28. ликовне колоније и изложба домаће радиности и старих заната. Дефиле културно – уметничких друштава и певачких група, који ће наступити на главној бини покрај манастира, почиње у 12 сати. Културно – уметнички програм почиње у 13 сати.

Током представљања игара и песама из разних делова Србије, биће изабрана најлепша саборица, најдужи брк, најдужа плетеница и најлепша мушка и женска народне ношње.

Покровитељи Сабора су Општина Рековац и Министарство културе и информисања.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x