Почео 48. Сабор народног стваралаштва “Прођох Левач, прођох Шумадију”

Културни центар општине Рековац и Туристичка организација, под покровитељством Општине Рековац су и овог пута припремили богат културно-уметнички програм поводом 48. Сабора народног стваралаштва “Прођох Левач, прођох Шумадију”.

Предсаборски дани почели су 03. августа отварањем традиционалне XXV ликовне колоније у ОШ “Душан Поповић” у Каленићком Прњавору и настављају се одржавањем осмог по реду такмичења певача аматера “Златни глас Сабора” које се одржава у Дому кулруре у Рековцу у петак, 04. августа, са почетком од 20 часова. Специјални гост на такмичењу ће бити Вера Матовић, која ће том приликом одржати мини концерт уз пратњу оркестра удружења естрадних уметника и извођача Шумадије “Крагујевац концерт”.

Традиционално, завршна манифестација саборских свечаности се наставља 05. и 06. августа у порти манастира Каленић где ће у суботу 05. августа у 10 часова бити отворена изложба старих и ретких књига у оквиру које је посебан акценат стављен на излагање најмање књиге на свету. Свечано отварање 48. Сабора народног стваралаштва “Прођох Левач, прођох Шумадију” почиње у 18 часова у порти манастира Каленић где ће поздравни говор одржати председник општине Рековац др Александар Ђорђевић и представник Владе Републике Србије, затим следи програм под називом “Оставише спомен роду српском” у режији Марине Кончар и Момира Брадића и уз учешће глумаца Момира Брадића, Весне Павловић, Николе Милојевића, Небојше Вранића и Владимира Вучковића. У овиру програма учествују још и солиста Војислав Спасић и хор АВИА Архангели, као и фолклорни ансамбли “Грозд,” из Александровца и “Традиција” из Трстеника.

У недељу 06. августа програм почиње у 8 часова светом литургијом у манастиру Каленић, а наставља се у 10 часова отварањем изложбе дела са XXV ликовне колоније у ОШ “Душан Поповић” у Каленићком Прњавору. Затим у 11 часова следи манифестација “Златне руке Левча” у оквиру које се организује припрема и дегустација старих јела и  изложба домаће радиности, затим такмичење здравичара и, наравно, “Улица старих заната” у оквиру које се представљају удружења која негују старе и уметничке занате.

У 12:30 креће свечани дефиле културно-уметничких друштава од порте до летње позорнице на којој од 13 часова креће такмичарски део наступом културно-уметничких друштава из Шумадије и Поморавља уз ревијални наспуп културно-уметничких друштава из земље и иностранства. Програм се наставља доделом повеље “Бративоје Марковић” и избором за најдужи брк и најдужу плетеницу, као и избором најлепше саборице и најлепше мушке и женске народне ношње

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x