Смотра народног стваралаштва окупила велики број излагача и посетилаца

У организацији Удружења жена “Златне нити” из Врњачке Бање и уз подршку општине Врњачка Бања и Туристичке организације, по 18. пут одржан је Сајам народног стваралаштва, прела, посела и старих заната на платоу код чувеног Врапца.

Манифестација је ове године окупила велики број излагача из Србије и региона, а циљ је и овога пута било очување традиције, обичаја, кулинарских специјалитета и ручних радова. По традицији, учесници ове смотре продефиловали су бањским парковима и обишли историјске локалитете где су се упознали са атракцијама Врњачке Бање уз песму, игру и фотографисање са бањским гостима који су се ту нашли.

Сајам народног стваралаштва, прела, посела и старих заната свечано је отворио председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић и том приликом истакао важност одржавања оваквих манифестација по питању традиционалних вредности и промоције Врњачке Бање.

Присутнима се обратила краћим излагањем и притом пожелела свима добродошлицу председница Удружења “Златне нити”Светлана Трифуновић.

“Овогодишњу манифестацију посетило је највише учесника из Војводине, Шумадије, Топличког краја, из Ниша, затим су ту били и гости из Словеније, Црне Горе и Мађарске, а наши чланови и симпатизери Удружења “Златне нити” дали су велики допринос да ова манифестација буде успешна и добро посећена. Наравно, колач успеха са нама деле и бројни излагачи, ансамбли, оркестри, фолклорне групе и организације из Србије и региона и најбољи начин да се негује традиција и култура једног народа су баш оваква окупљања”, оценила је председница Удружења “Златне нити” Светлана Трифуновић.

Учесници смотре представили су своја умећа веза, ткања, златовеза, плетења, шивења и беседништва, а посетиоци су имали прилике да пробају јела спремљена по скоро заборављеним старим српским обичајима. На манифестацији су еминентни гости били и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, затим Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), Пољопривредне саветодавне стручне службе Србије који су у својим обраћањима истакли важност оваквих скупова.

“После уводног дела првог дана манифестације овогодишњим лауреатима додељене су Захвалнице, и Повеље, размењени су и пригодни поклони за немерљиву дугогодишњу помоћ и подршку у реализацији. Ми смо, као организатори, захвални свима који су нам помогли да успешно организујемо ову манифестацију”, нагласила је Светлана Трифуновић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x