Бацањем отпада у водотокове наносимо огромну штету животној средини

У оквиру Буџетског фонда за заштиту животне средине града Крушевца за чишћење река и водотокова друге категорије на територији града ове године су планирана средства, док су на предлог Одељења за послове одбране и ванредне ситуације изабране локације “Шевар” у Мајдеву, где је предвиђено чишћење од пропуста на регионалном путу 1B-38 до ушћа у реку Расину у дужини од 1.000 метара, затим Рибарска река у Каонику на потезу од предузећа “Екомлек” уводно 150 метара и чишћење канала за одвод бујичних вода у Кошевима.

Посао је поверен ЈКП “Крушевац”, укупна вредност радова износи 3.627.504 динара, а до сада је комплетно урађено чишћење од пропуста на регионалном путу 1B-38 до ушћа у реку Расину у дужини од 1.000 метара. У току је извођење радова у Каонику, које су обишле помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Оливера Дреновац и в.д. директора ЈКП “Крушевац” Снежана Радојковић.

У Каонику је очишћено око 110 метара речног корита од комуналног отпада, бачених гума и осталог и извршено сечење растиња, које је заједно са отпадом затварало речни профил и онемогућавало отицање воде. У наредних пар дана извршиће се машинско чишћење корита од наноса и муља и формирање речног профила, како би се спречиле поплаве, које се овде догађају скоро сваке године.

“Наша дугогодишња лоша пракса да бацамо отпад у потоке и реке, као и неодржавање речних корита, један су од битних разлога што сваке године имамо проблем са изливањем бујичних потока и речица. Поред тога, бацањем отпада у водотокове наносимо огромну штету својој животној средини и загађујемо и воду и земљиште”, истакла је Оливера Дреновац.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x