Нови пројекат ЦИНК-а “Писма пријатељства” повезује младе Крушевца и Зенице

Пројекат “Писма пријатељства”, који се реализује у оквиру великог пројекта “Подељена прошлост – заједничка будућност” који финансира Европска унија преко Омладинског комуникативног центра из Бања Луке, заједнички реализују Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК и Удружење грађана “Зеница блог” из Зенице. Пројекат “Писма пријатељства” траје шест месеци и биће завршен средином јуна 2019. године.

Овај пројекат представљен је на конференцији за новинаре ЦИНК-а где је председник Управног одбора ове организације Славиша Миленковић истакао да су “Писма пријатељства” други регионални, а трећи пројекат који ЦИНК реализује уз финансијску подршку ЕУ, објаснивши да је тема пројекта мир и помирење на простору Западног Балкана и састоји се из два сегмента.

“Први сегмент је размена писама на одређене теме између младих људи из Крушевца и Зенице. Сматрали смо да млади из две државе и два града имају много више тема које их спајају него оних које их деле и раздвајају. Зато ће млади аутори писати о могућностима за запошљавање, дилеми “отићи или остати”, здравим стиловима живота, укључивању у политику, евроинтеграцијама, заједничком наслеђу СФР Југославије и другим блиским темама”, објашњава Славиша Миленковић из ЦИНК-а.

Предвиђено је да се размени укупно 20 писама која ће бити објављена на порталима KrusevacPress.com и ZenicaBlog.com, као и на порталу prijateljstvo.com који је покренут и регистрован за потребе пројекта.

“У другом делу пројекта писма која размењују млади биће искоришћена као текст за припрему представе у којој ће играти млади из Крушевца. Представа ће бити изведена у Крушевцу, потом и у Зеници, а након тога ће бити играна и у другим градовима и земљама региона”, додао је Миленковић.

“Подељена прошлост – заједничка будућност” је пројекат који спроводи конзорцијум од 18 партнера (7 корисника ИПА земље плус Словенија, Хрватска, Аустрија и Холандија). Пројектни конзорцијум укључује организације цивилног друштва, истраживачке институте, фондације, ресурс центре и Ерасмус НА и 13 придружених пословних партнера, а трајање пројекта је 48 месеци (датум почетка 1. јануар 2016).

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x