“Дан Драгића Јоксимовића” по 19. пут у Бачини

У просторијама ОШ “Свети Сава” у Бачини, у организацији Савета МЗ Бачина и Општинске библиотеке Варварин, организован је 19. по реду Дан Драгића Јоксимовића, посвећен српском политичару и адвокату рођеном у овом темнићком селу.

Скуп је отворио заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић истакавши велику професионалност и храброст адвоката Драгића Јоксимовића током “Београдског процеса” 1946. године када је, по службеној дужности, бранио начелника штаба ЈВуО генерала Драгољуба Михаиловића.

“Драгић Јоксимовић био је један велики човек, наш земљак који је рођен овде у Бачини, из једне угледне сељачке породице. Могу да кажем да је Драгић Јоксимовић, бранећи свог клијента генерала Драгољуба Михаиловића, ставио испред живота свој професионализам, бранио је људска права, правду, демократију, те највише вредности које ми гајимо и сада. Његова одбрана је била у том тренутку немогућа јер је то спроводио под неким тешким околностима и ту одбрану је платио на крају и својим животом 1951. године, али његова одбрана је дала подстрек да се и ми боримо за боље сутра, за демократију и за неку бољу будућност”, поручио је Милановић.

Ове године се по први пут Дан Драгића Јоксимовића не одржава 18. јула, на дан његовог рођења, тако да је због пандемије корона вируса био померен за октобар месец, па су и историчари који су ранијих година учествовали на округлом столу “Темнић – историја, мит, књижевност” ове године изостали и због пандемије, али и због својих обавеза.

Иван Јовановић подсећа да се овај Дан обележава у знак сећања на човека који је задужио овај крај и који је објавио три броја Темнићког зборника, који је писао о Темнићком крају, који је био познати адвокат и који је због савесне и професионалне одбране Драгољуба Михаиловића имао последице, осуђен је био на вишегодишњу робију и умро је у затвору у Сремској Митровици.

“Интересантно је да је Драгић Јоксимовић актуелан и дан данас, у две најновије књиге које су изашле  издању “Лагуне”, а у којима се помиње Драгић Јоксимовић. Ради се о књигама “Довиђења” Живојина Петровића и роману “И роб и гроб” Вука Драшковића”, наглашава Јовановић.

На округлом столу под називом “Темнић – историја, мит, књижевност” учествовао је и историчар Ђорђе Петковић из Параћина.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x