Академија у манастиру Сасе у организацији Кола српских сестара

Поводом обнове манастира пресвете Тројице у рударском насељу Сасе у близини Братунца у Републици Српској, коло српских сестара из Врњачке Бање организовало је академију под називом “Срцем за Сасе”. Током рата у БиХ 1992. године овај манастир је оскрнављен, а његова обнова почела је 2002. године.

“Идеја да се организује ова академија потекла је прошле године, када су ђаци Основних школа Трстеника и Врњачке Бање и Народна библиотека “Јефимија” донирали манастиру 500 књига. Тада смо имали мањи пригодан програм, мени се то јако допало па смо и ове године направили успешну академију на којој су учествовали хор “Бошко Југовић”, КУД “Запис” из Трстеника као и глумац Мато Гавриловић. Са нама је била и председница удружења “Јефимијин вез” из Трстеника Миланка Бараћ, као и куварица Драгица Миленковић из хотела “Меркур” која нас је почастила лепом вечером” казала је тим поводом Хилда Живковић из Кола српских сестара у Врњачкој Бањи.

“Осим манастира посетили смо и кућу, односно спомен собу у којој се чувају ратне фотографије овога краја из деведесетих година где је погинуло осим хрвата и муслимана и 3.500 срба у Сребреници. Обишли смо и меморијални центар Кадињачу и заиста се лепо провели сви скупа” каже Хилда Живковић поручивши да овај манастир треба да види још већи број људи и изразивши наду да и идуће године Коло организује академију поводом обнове ове светиње.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x