Изложба о неолитском насељу Страгари у Трстенику

У трстеничком Музеју, у организацији Народног Универзитета, у току је изложба коју су припремиле Јелена Вукчевић и Нада Маринковић, на којој су приказани материјали, односно предмети, који су пронађени на локалитету неолитског насеља Страгари. Тим поводом изложбу је свечано је отворила археолог Гордана Чађеновић.

Према речима Јелене Вукчевић, руководиоца музејске збирке, у питању је изложба археолошког типа, изложени су материјали који су пронађени приликом истраживања Страгара у периоду 1986. до 1988. године, а материјал који се чува у трстеничком Музеју различитих је димензија, од минијатурних до јако великих. Истраживања ће се наставити 11 октобра у сарадњи Народног универзитета у Трстенику и Музеја у Крушевцу, а биће укључено неколико волонтера.

“Ми ћемо тим поводом упутити позив свим општинским школама да узму учешће у радионицама, а изложба је отворена до 11 октобра. У том периоду организоваћемо три радионице за децу где ће она бити упозната о томе како се живело некада у каменом добу, односно у праисторијском периоду. Ја бих овим поводом позвала наше грађане да дођу код нас у Музеј и погледају ову изузетно значајну изложбу о прошлости Страгара”, казала нам је Јелена Вукчевић.

На основу откривених камених и керамичких тегова за мрежу може се закључити да су се тада људи бавили риболовом као значајном привредном граном, али су се исто тако бавили и ловом на основу пронађених остатака костију дивљих животиња, првенствено дивљих свиња и медведа.

На свечаном отварању присуствовали су и археолог Марин Бугар и археолози докторанти из Београда Ивана Живаљевић, Јелена Булатовић и Тамара Благојевић. Посебно интересовање за изложене експонате показали су ученици Основне школе из Страгара са својим учитељицама.

“Неолитско насеље Страгари откривено је 1970. године да би се затим наставило ископавање 1972. и 1973. године на иницијативу Народног музеја у Крушевцу, а у периоду од 1986. до 1988. године истраживања је радио Филозофски факултет у Београду. Прошле године су настављена ископавања која су јако скупа и више се не исплати да се копа напамет. Досадашња истраживања су нам показала две неолитске културе живљења тадашњих људи, а пронађене су и камене секире, оруђа од камена, кости, фигурине од керамике и други занимљиви предмети. Паралелно са Страгарима истражен је и један део локалитета Благотин, а нова истраживања Страгара биће настављена 11. октобра ове године, после којих ћемо имати још података из тога доба”, рекла је археолог Гордана Чађеновић приликом отварања изложбе у трстеничком Музеју.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x