Александар Антић: Крушевац пример добре праксе

У просторијама Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Министар рударства и енергетике Александар Антић потписао је са представницима 13 јединица локалних самоуправа уговор о додели бесповратних средстава за кофинансирање пројеката унапређења енергетске ефикасности у јавним зградама у њиховој надлежности.

Укупно је додељено 25 милиона динара из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности и 500.000 УСД из средстава Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ). Уговор у име града Крушевца потписао је градоначелник Драги Несторовић, а присуствовала је и помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Оливера Дреновац.

Средства су додељена на основу резултата јавног позива локалним самоуправама који је Министарство рударства и енергетике расписало октобра прошле године. Изабрано је 13 најбоље рангираних пројеката који су задовољили услове јавног позива.

Бесповратна финансијска средстава ГЕФ-а обезбеђена су кроз пројекат “Уклањање препрека за промовисање и подршку систему енергетског менаџмента у општинама у Србији” који заједнички спроводе УНДП и Министарство рударства и енергетике, а финансирају га ГЕФ и УНДП са 2,5 милиона долара.

Према речима министра рударства и енергетике Александра Антића, ресорно Министарство и даље жели да помаже оваквим пројектима локалне самоуправе. “Пример добре праксе је Град Крушевац, који већ други пут добија средства, јер су урадили добре пројекте и то је параметар који све локалне самоуправе треба да примене”, истакао је Антић.

Крушевац је на овом конкурсу учествовао са пројектом “Унапређење енергетске ефикасности зграде вишенаменског јавног објекта у насељеном месту Трмчаре (школа, вртић и Месна заједница)”. Вредност пројекта је 3,6 милиона динара – 800.000 динара обезбеђује Министарство, 1,67 милиона динара УНДП и 1,2 милиона локална самоуправа.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић упознао је Министра и присутне са оним што је до сада урађено и шта тек треба да почне да се ради у наредном периоду. “Доста бринемо о енергетској ефикасности и сада смо првенствено орјентисани на школске објекте. До сада је 11 обухваћено, негде су радови завршени, негде се раде, а негде тек треба да почну. Пројекте за остале школе неке имамо урађене, неки су у припреми, тако да ћемо и даље учествовати на оваквим јавним конкурсима”, рекао је Несторовић.

Сврха пројекта “Уклањање препрека за промовисање и подршку систему енергетског менаџмента у општинама у Србији”, који траје до децембра 2020. године, је повећање улагања у енергетску ефикасности јавних зграда и у комуналне услуге, као и да се добрим управљањем унапреди њихова енергетска и трошковна ефикасност. Такође, пројекат ће обухватити и даљи рад на унапређењу законодавног оквира и подизању капацитета на централном и локалном нивоу за спровођење енергетског менаџмента.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x